Belföld

Rudi: cserben hagytak minket a rendőrök

A volt MTV-elnök szerint négy éve előbb hagyták el a rendőrök a tévészékházat, mint az intézmény munkatársai, akiket erről nem is tájékoztattak.

Rudi Zoltán a 2006-os jogsértéseket vizsgáló parlamenti albizottság szerdai ülésén elmondta: szeptember 18-án este fél 9-9 óra körül hívták kollégái, hogy váratlan, rendkívüli események vannak a székház körül. A volt tévéelnök elmondása szerint 10 óra körül ért az épülethez, ahová a Nádor utca felőli, nyitva lévő bejáraton ment be. A volt elnök arról számolt be: Gergényi Pétert sikertelenül próbálta elérni, a történésekről hivatalos tájékoztatást senkitől sem kapott, egy gyakorlóruhában lévő rendőrnek mutatták be.

A korábbi elnök azt is elmondta: csak másnap tudta meg, hogy a tüntetők petíciót is hoztak, ő annyit tudott, hogy a tv vezetőjével akartak tárgyalni, de mivel akkor még nem volt az épületben, elmentek, majd később nagyobb létszámban tértek vissza. Hozzátette: másnap munkatársainak írásban, részletesen kellett beszámolniuk az eseményekről, ennek alapján megállapította, hogy senki sem követett el hibát közülük.

Rudi Zoltán azt mondta: a biztonsági szolgálat vezetője egyszer csak a stúdiók lezárását javasolta, és közölte, hogy nem tudják megállítani a tömeget, mert a rendőrök elhagyták az épületet. Elmondása szerint az terjedt el, hogy a helyszíni parancsnok a sok sérült rendőr miatt visszavonta az embereit, mert attól tartott, hogy megölik őket a tüntetők. Erről egyébként az épületben lévőket nem tájékoztatták – tette hozzá a volt vezető. Mint mondta, 20-25 perc alatt saját maguk döntöttek az épület evakuálásáról, mert mindenütt könnygáz volt, az aula előtt pedig tüzeket láttak. Hozzátette: úgy érezte, hogy a rendőrök cserbenhagyták a dolgozókat, de nem volt idejük ezen gondolkodni. Szerencsére az idő őket igazolta, mert senki sem sérült meg a munkatársai közül – mondta.

Az egykori vezető a Nádor utca felé távozott kollégáival, ahol demonstrálókat és mentőket láttak, de rendőrökre nem emlékszik. Kitért arra is, hogy nem tud összecsapásról az épületben, amikor a tüntetők abbahagyták az ostromot, a rendőrök akkor mentek be. Mint mondta, másnap egyedül Petrétei József volt igazságügyi miniszter kereste meg nemhivatalosan, aki szégyennek nevezte, hogy nem tudták megvédeni a dolgozókat. Rudi Zoltán elmondta: másoktól kevés együttérzést tapasztalt.

Varga László KDNP-s képviselő a meghallgatás után azt mondta: az a legmegdöbbentőbb ezekben, hogy a rendőri vezetők többsége nem mondott igazat, Gergényi Péter például azt állította, hogy a székházat a Nádor utca felől nem lehetett megközelíteni. Mint fogalmazott: felháborító, ahogy magára hagyták a rendőrök a dolgozókat, szerinte ezért börtön jár a korábbi vezetőknek. Révész Máriusz, a Fidesz képviselője is elképesztőnek nevezte az elhangzottakat. Hozzátette: ezek alapján nem elfoglalták a tüntetők a székházat, hanem egyszerűen átadták nekik a rendőrök.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik