Belföld

Megszállták a bringások a Nagykörutat

Megkezdődött a Critical Mass-felvonulás a budapesti Nagykörúton. A bringások a Jászai Mari tér és a Petőfi híd között két irányban haladnak, a körút megközelítésének nincs rögzített útvonala. Nyolckor az Erzsébet téren lesz a bringaemelés.

Az MTI helyszíni tudósítója a Jászai Mari téren úgy látta, hogy rendben elindult a felvonulás, a 4-es és 6-os villamosok járnak. Az egyik szervező közlése szerint ugyanakkor a rendőrség az Oktogon környékén több kerékpárost is megbírságolt piroson való áthajtásért, és figyelmeztetett a lámpa használatára.

A kerékpárosok a Nagykörúton együtt közlekednek az autósokkal, a főbb csomópontokban zöld pólós rendezők segítik a gyalogosok és a tömegközlekedési eszközök áthaladását. A szervezők arra kérték a résztvevőket, hogy a körúton a szélső sávokat használják, a járdán és a villamossíneken ne tekerjenek, és nagyon figyeljenek a KRESZ betartására. Nyomatékosan kérték azt is, hogy semmilyen politikai párt vagy mozgalom jelképét ne hozzák magukkal, és ne fogyasszanak alkoholt sem a felvonulás előtt, sem aközben.
Fotó: MTI/Mohai Balázs

Fotó: MTI/Mohai Balázs

A szervezők hangsúlyozták, hogy a felvonulás során szigorúan kerülendő az autósokkal való összetűzés. Ez a demonstráció nem az autóvezetők ellen szerveződik, hanem az élhető városért, amihez épp az ő együttműködésükre van leginkább szükség. Az Európai Mobilitási Hét utolsó napján, az Európai Autómentes Napon tartott demonstráció fő célja a közlekedési célú, mindennapos kerékpározás népszerűsítése, valamint a várost érő forgalmi terhelés, szmog csökkentése.

A 2004 óta évente kétszer – áprilisban, a Föld napján és szeptember 22-én, az Európai Autómentes Napon – megrendezett megmozdulás célja a kerékpározás népszerűsítése mellett a döntéshozókra való nyomásgyakorlás annak érdekében, hogy felgyorsuljon a kerékpáros infrastruktúra fejlesztése. Idén Budapest mellett számos vidéki városban is szerveznek kerékpáros felvonulást az Európai Autómentes Napon, így például Baján, Debrecenben, Egerben, Kecskeméten, Miskolcon, Pécsett, Sopronban, Szegeden, Székesfehérváron, Szentesen, Szolnokon és Szombathelyen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik