Belföld

Medián: Schmitt közel Orbán népszerűségéhez

A kormánypártok előnye továbbra is jelentős.

A Medián szeptember eleji országos közvélemény-kutatása szerint minden második válaszadó gondolta úgy, hogy ha „most vasárnap” rendeznék az önkormányzati választásokat, biztosan elmenne szavazni – írja a HVG.hu.

A pártok támogatottságában nagy változások nincsenek, a Fidesz a nyár eleje óta néhány százalékot veszített, míg az MSZP népszerűsége az áprilisban mért szintre emelkedett, ám így is nagy a lemaradásuk. A teljes népesség körében a Fidesz 46, az MSZP 13, a Jobbik 7, az LMP pedig 4 százalékon áll, a választani tudó “biztos” szavazók között pedig a kormánypártok támogatottsága 66, a szocialistáké 17, a Jobbiké 10, az LMP-é 5 százalék.

A politikusok népszerűségi rangsorát már harmadik hónapja Orbán Viktor vezeti (61 százalék), de Schmitt Pál 5 pontot emelkedve már csak egy százalékkal áll mögötte. A legnagyobbat, 8 pontot Tarlós István lépte előre (47 százalék), ám a fővárosiak az országos átlagnál kisebb arányban (42 százalékban) látnák őt szívesen “fontos politikai szerepben”. A listán szereplő politikusok közül legjobban Schiffer András, LMP-s frakcióvezető népszerűsége esett, 35-ről 29 százalékra, de 4 pontot bukott Matolcsy György (40 százalék) és Vona Gábor (23 százalék) is.

Nyárhoz képest valamivel kevesebben gondolják úgy, hogy az országban általában véve jó irányba mennek a dolgok, így újra többségbe kerültek a negatívan vélekedők.

AJÁNLOTT LINK:

Medián: Schmitt népszerűsége Orbánéhoz közelít (HVG.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik