Belföld

Kritikus tömeg az egész országban

Országszerte több település is csatlakozott az Európai Autómentes Naphoz.

Az európai autómentes napot az Európai Unió hirdette meg, hogy felhívja a figyelmet a motorizáció által okozott városi zsúfoltságra, zajra, levegőszennyezésre, baleseti veszélyekre. Magyarország 2001-ben csatlakozott a felhíváshoz, amely arra kéri a lakosságot, hogy ezen a napon tegye le az autót, használja a tömegközlekedést, a kerékpárt és gyalogoljon.

A fővárosban sokan káoszra számítanak, mivel a Critical Mass honlapja (ld. alább) szerint ez az akció más lesz, mint a többi. Nem lezárt útvonalon tekernek, hanem a KRESZ betartásával a forgalomban. Budapesten 18:30 és 19:30 között a pesti Nagykörúton kerekeznek a felvonulók a Jászai Mari tér és a Petőfi híd budai hídfője között. (A várhatóan több tízezres felvonulás után a szervezők az Erzsébet téri Gödörnél fórumbeszélgetésre várják a budapesti listát állított pártok főpolgármester-jelöltjeit.) A BRFK mindenesetre megtiltotta a parkolást ma éjfélig a Szent István körút mindkét oldalán a Pannónia utca és a Nyugati tér között. Ezt a szakaszt le is zárják.

Az Emberibb Parkolásért Mozgalom (EMPAMO) neheztel a demonstrálókra. Az MTI-hez tegnap eljuttatott közleményük szerint “Egy kerékpárosnak nagyobb a széndioxid kibocsátása, mint egy elektromos autónak, így a kerékpár környezetszennyezőbbé vált, mint a modern autók!” Az EMPAMO “Kerékpár- és demagógiamentes napot!” kíván a budapestieknek.

A forgalmi engedéllyel rendelkező utasok egyébként ma díjmentesen utazhatnak vasúton. A MÁV közleménye szerint a lehetőséggel belföldi utazáshoz, 2. kocsiosztályon lehet élni. Viszont 1. kocsiosztály igénybevétele esetén szükséges kifizetni a teljes árú különbözeti díjat, illetve a feláras vonatokon meg kell váltani a pót- vagy helyjegyet – hívja fel a figyelmet a MÁV.

Aki mégis autózik, az figyeljen arra, hogy a Nemzeti Közlekedési Hatóság környezetvédelmi ellenőrzést tart a nagyobb városokban, hogy kiszűrje a sok káros anyagot kibocsátó járműveket. Az ellenőrök főleg a járművek kipufogógázának szennyezőanyag tartalmát mérik; vizsgálják az adott jármű környezetvédelmi-műszaki állapotát, valamint az okmányokat ellenőrzik.

Az ellenőrzés keretében – a tavalyi akcióhoz hasonlóan – egy úgynevezett táv emisszió mérőeszközt is bevetnek, amely haladás közben képes a járművek károsanyag kibocsátásának vizsgálatára. Az előző év tapasztalata azt mutatja, hogy sokkal hatékonyabban lehet ilyen módon a szennyező járműveket kiszűrni.

Ajánlott link:

Tudnivalók a felvonulásról (criticalmass.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik