Belföld

Gaudi-Nagy visszaenyhítené a lex gárdát

A Jobbik visszamódosítaná a büntetőjogi és szabálysértési jogszabályokat.

A Jobbik visszamódosítaná a büntetőjogi és szabálysértési jogszabályokat. Gaudi-Nagy Tamás képviselő egyebek mellett hatályon kívül helyezné, hogy bűncselekmény az egyesülési joggal visszaélni. Ezt a jelenleg hatályos törvényszöveg szerint 3 évig terjedő szabadságvesztéssel lehet büntetni.

“A bűncselekmény bűntetté minősítését és szigorú büntetését – a társadalomra való veszélyesség csekély fokára tekintettel” – Gaudi-Nagy nem tartja szükségesnek, szerinte ez csak vétség, büntetése pedig nem lehet több 1 évnél.

A Jobbik képviselője úgy véli, “a nemzeti szocialista és kommunista rendszerek bűneinek nyilvános tagadásának bűntetté nyilvánítása nem felel meg sem az Alkotmányban foglalt normavilágosság, sem pedig a büntetőjog ultima ratio jellegének”.

Ezeket is hatályon kívül helyezné “a normavilágosság sérelmének orvoslása és a véleménynyilvánítási szabadság biztosítása érdekében”. A képviselő indoklásában azt állítja, hogy az elmúlt nyolc évben az emberek jogait lábbal tiporta a szocialista törvényhozó hatalmi elit parancsára a végrehajtó és igazságszolgáltató hatalmi ág.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik