Belföld

Tízcentis tárgyakat is kiszúrhat a kormány az ország légi fotóin

A földjükkel csalók és az illegálisan építkezők is lelepleződhetnek.

Egységes nemzeti vagyonnyilvántartást készít a kormány, az adatbázis építését légi felvételek készítésével kezdik – írja az [origo]. A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) szeptember elején adott utasítást a Földmérési és Távérzékelési Intézetnek, hogy “az Országleltár elkészítéséhez szükséges légifényképező-repülést” hajtsa végre, és készítsen belőlük ortofotókat, amelyeken egyébként nincsenek optikai torzulások.

Barsi Árpád, a Műszaki Egyetem (BME) Fotogrammetria és Térinformatika Tanszékének vezetője a hírportálnak azt mondta, a légi felvételek digitális kamerákkal készülnek majd, amelyek akár deciméteres felbontást is lehetővé tesznek, így már tíz centiméteres tárgyak is láthatóak lehetnek. Ortofotók már készültek 2000-ben és 2003-ban is, de nem ilyen pontossággal.

Síkhegyi Ferenc, a Magyar Állami Földtani Intézet geoinformatikai osztályának tudományos főmunkatársa elmondta, az adatbázist számtalan célra lehet majd használni: könnyen látható lesz, hogy hol van a mezőgazdasági területek pontos határa, az illegális fakivágások mekkora területet érintettek, hogyan állnak az árvízi védművek, milyen állapotban vannak az utak, de azt is kiszúrhatják, hogy hol vannak illegális szemétlerakók. A Belügyminisztérium a földhivatali nyilvántartásokkal összevetve kiderítheti, hogy titokban “hová épült ház, vagy éppen budi”.

Az egész ország feltérképezéséhez nagyjából 60 ezer légi felvételt kell készíteni. Az [origo] információi szerint ezek elkészítése százmilliós nagyságrendű összegbe kerülhet.

AJÁNLOTT LINK:

A kertvégi budik is látszanak majd az ország fotóin ([origo])

Ajánlott videó

Olvasói sztorik