Belföld

Nem érdekük a kórházaknak a tüdőszűrés

Ha túllépik a keretet, a gyógyító tevékenységtől veszik el a költségeket.

Kötelező a tüdőszűrés Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, de Koleszár Lajos, a miskolci Semmelweis Kórház külkapcsolati és marketing igazgatója szerint az intézményeknek nem érdekük, hogy szűrjenek, mivel az úgynevezett teljesítmény volumen-korlát miatt csak meghatározott mennyiségű vizsgálatra kapnak pénzt az egészségbiztosítótól. Ha a keretet túllépik, a pénzt máshonnan, mondjuk a gyógyító tevékenységtől kell elvenniük – mondta.

Az Észak-Magyarországi Regionális Tisztiorvosi Szolgálat a Független Hírügynökség megkeresésére azt válaszolta, a kórházaknak lehetőségük van arra, hogy több pénzt kérjenek az egészségügyi minisztertől, ezt az egyik kórház már kérelmezte is. Elismerik, hogy – más szűrésekhez hasonlóan – a tüdőszűrés finanszírozását is ki kellene venni a korlátozás alól, ez azonban szerintük kormányzati döntés.

A jogszabály szerint a távolmaradókra félmillió forintos bírság szabható ki, de eddig senkit nem büntettek meg. Ahhoz viszont rendeletmódosítás kellene, hogy azt büntessék, aki abbahagyja a kezelést, pedig ennek súlyos következménye lehet. Ráadásul már kimutatták és megjelent Borsodban a tbc-nek azt a változata, amit a jelenleg használt gyógyszerekkel nem lehet gyógyítani: az első áldozata egy tizenhat éves lány, aki édesapjától kapta meg a betegséget.

Borsodban egyébként idén lett kötelező a szűrés, miután egy év alatt megduplázódott a tbc-sek száma a megyében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik