Belföld

MSZP: csalt az egri polgármester

Csalással és a közbeszerzési törvény megsértésével vádolja Eger polgármesterét az MSZP az egri helyszíneken játszódó Szinglik éjszakája című játékfilm készítőjével kötött szerződés kapcsán - közölte a párt polgármesterjelöltje hétfőn a hevesi megyeszékhelyen.

Nagy István azt mondta: Habis László (Egri Lokálpatrióta Egylet) a közgyűlés megkérdezése nélkül adott megrendelést bruttó 62,5 millió forint értékben a produceri irodának, a HCC Media Group Kft.-nek reklám- és PR-tevékenységre, ami közbeszerzés-köteles. Emellett a polgármester olyan helyszínt is bérbe adott a forgatásra, amely nem is a városé, ez pedig kimeríti a csalás kategóriáját – tette hozzá. A politikus közölte, hogy mindennek a kivizsgálása érdekében bejelentést tesz a közigazgatási hivatalnál.

Nagy István felidézte, hogy az önkormányzat 2009 júniusában kötött szerződést a produkciós céggel. Eszerint az önkormányzat az általa fizetendő bruttó 62,5 millió forinttal egyenértékű szolgáltatásokat nyújt a filmesek számára, a többi között közterületeket, orvosi ügyeletet és mentőautót biztosít, takarítást, konténeres szemétszállítást végez.

Ennek kapcsán Nagy István felhívta a figyelmet arra, hogy ugyan a szolgáltatások egy részét az önkormányzat saját cégei végezték, ám ezekért mégiscsak fizetnie kellett a városnak, mivel például orvossal vagy mentőautóval nem is rendelkezik.
Úgy vélekedett: a csalás kategóriájába tartozik, hogy a polgármester olyan területeket és épületeket is bérbe adott, amelyek nem állnak a város tulajdonában, így például a várat, a kazamatákat, az Agria Pláza bevásárlóközpontot és a színházat.
Mint mondta, a helyzetet súlyosbítja, hogy a város 2009-es költségvetésében nem is szerepelt ez az összeg, csupán a 2010-es büdzsében tűnt fel egy 64 millió forintos tétel egyéb idegenforgalmi szolgáltatások címén.

Az MSZP polgármesterjelöltje arról is szólt: a történetében Egerhez egyébként nem köthető film reklámértéke is kétséges, hiszen olyan kritikákat kapott, mint “jókora bukás, gagyi, unalmas és kínos, sablonos bárgyú vígjáték”. Arra a kérdésre, hogy miért csak most ismertetik az esetet a 2009. őszi forgatást követően, Nagy István azt válaszolta, hogy most nyertek betekintést a szerződésbe. Habis László egyébként a Fidesz-KDNP színeiben újraindul a polgármesteri székért az önkormányzati választáson.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik