Belföld

Folytatódik a milliárdos ipari kémkedési ügy pere

A vád szerint több ezer dokumentumnyi receptúrát, szabadalmat és technológiai leírást loptak el egy labordiagnosztikai cégtől.

Tanúk meghallgatásával folytatódik hétfőn a milliárdos kémkedési ügy tárgyalása a Fővárosi Bíróságon. A hazai bűnügyi krónikákban eddig szereplő legnagyobb ipari kémkedési ügyben egy, a labordiagnosztikában nemzetközileg ismert cég, a Diagon Kft. két volt vezető beosztású munkatársát és a konkurens cég, a Diachem ügyvezetőjét vádolja az ügyészség iparjogvédelmi jogok és gazdasági titok megsértése miatt. A károsult cég vezetője szerint káruk meghaladja a 4 milliárd forintot.

A vád szerint a Diagon cég két egykori, fontos beosztásban dolgozó alkalmazottja még 2008-ban eltulajdonította az egészségügyi jellegű szabadalmak, technológiák és receptúrák több ezer dokumentumot tartalmazó dokumentációját. A május 31-én elkezdődött tárgyaláson a Diagon cég volt két munkatársa, az elsőrendű és a másodrendű vádlott tagadta bűnösségét. A júniusban folytatódott büntetőperben a harmadrendű vádlott, a Diachem vezetője is ártatlannak mondta magát.

A legutóbbi, júliusi tárgyaláson a bíróság fél tucat tanút hallgatott meg, közöttük a Diagon Kft. egyik tulajdonosát, ügyvezető igazgatóját, illetve igazgatóhelyettesét is. A labordiagnosztikai cég egyik részlegvezetője és annak helyettese is azt mondta, hogy az elsőrendű vádlott bizalmas technológiai adatokat kért tőlük arra hivatkozva, hogy a brazíliai részlegük regisztrációjához van az adatokra szükség. Az egyik tanú szerint az elsőrendű vádlott végül a teljes technológia titkos dokumentációját megkapta. Egy másik tanú azt mondta, hogy a cégtől való távozása előtt a másodrendű vádlott “kiugró mennyiségű adatot”, több ezer fájlt másolt le.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik