Belföld

Népszerű a kettős állampolgárság Vajaságban

Nagy az érdeklődés a vajdasági magyarok körében a kettős állampolgárság iránt - mondta Korsós Tamás szabadkai főkonzul a Politika című belgrádi újságnak adott interjúban.

Igyekszünk elkerülni a tolongást – mondta a diplomata a hét végén megjelent interjúban arra utalva, hogy a január 1-je után induló eljárásokban már az állampolgárság megszerzését megkönnyítő új szabályozást kell alkalmazni, és hogy az említett időpont után várhatóan egyszerre sokan fognak kérelmet benyújtani.

Korsós Tamás elmondta, az új szabályozás megalkotásakor az volt a cél, hogy minél több helyen lehessen kérelmezni az állampolgárságot, ezért a vajdasági magyarok a szerbiai konzulátusokon kívül Szegeden a bevándorlási és állampolgársági hivatal ottani részlegéhez, sőt bármelyik magyarországi anyakönyvvezetőhöz is fordulhatnak ez ügyben. A főkonzul hozzátette, elsősorban a szegedi hivatalt ajánlja, mert – mint mondta – az rendelkezik megfelelő kapacitással.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke többek között az új honosítási szabályokkal kapcsolatos ügyintézésről, az arra való felkészülésről tárgyal kedden Budapesten Németh Zsolttal, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkárával és a tárca több más vezető tisztségviselőjével, továbbá Wetzel Tamással, az állampolgársági törvény végrehajtását felügyelő miniszteri biztossal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik