Belföld

Budapest kincseit mutatják be Londonban

A budapesti Szépművészeti Múzeum és a Nemzeti Galéria gyűjteményéből nyílik a maga nemében eddig példátlan kiállítás a londoni Királyi Művészeti Akadémián (Royal Academy of Arts).

A brit főváros egyik legpatinásabb művészeti intézményének kiállítására – amely a kedd esti hivatalos megnyitó után jövő szombattól december 12-éig lesz látogatható – több mint kétszáz alkotás érkezett. A rendezvény – amelynek címe „Kincsek Budapestről: európai mesterművek Leonardótól Schieléig” – a korai reneszánsztól a XX. századig terjedő időszakot fogja át.

A nagyszabású kiállítást Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter nyitja meg kedden, ünnepélyes keretek között.

A Royal Academy of Arts közönsége rendkívüli gazdaságú anyagot láthat majd. A Budapestről hozott kincsek között lesz Raffaello Esterházy Madonnája, Leonardo több rajztanulmánya, Giorgio Vasari Kánai menyegzője, valamint El Greco, Rembrandt, Rubens, Goya, Manet, Monet, Schiele, Gauguin, Picasso művei, amelyek közül sokat – a Royal Academy of Arts tájékoztatása szerint – eddig soha nem mutattak be Nagy-Britanniában.

Emellett a magyar művészetnek a Magyar Nemzeti Galériában őrzött számos főművét, köztük Munkácsy, Rippl-Rónai vagy Csontváry alkotásait is megismerheti a londoni közönség.

A londoni Királyi Művészeti Akadémia legfontosabb idei őszi-téli kiállítása egyben Magyarország uniós elnökségének beharangozója is.

A londoni Magyar Kulturális Központ előzetes tájékoztatása szerint az eredeti ötlet az volt, hogy Magyarország a jövőre esedékes magyar EU-elnökség kapcsán fotókiállítást rendezne a londoni művészeti intézményben. A patinás londoni intézet szakértői tavaly ellátogattak Magyarországra, ahol megtekintették a Szépművészeti Múzeum, a Nemzeti Galéria és a Nemzeti Múzeum gyűjteményeit is, amelyeket világszínvonalúnak találtak. Ennek hatására kezdődtek – és vezettek eredményre – a tárgyalások a magyar múzeumok anyagából rendezendő londoni kiállításról.

A bemutató anyagát időrendi, ezen belül pedig tematikus csoportosításban helyezik el: egy-egy csoportot alkotnak majd a vallásos, a mitológiai tárgyú alkotások, valamint a portré- és a tájképfestészet művei.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik