Újratárgyalják a nyugdíjkorhatár emelését

A Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) sikerült összegyűjtenie az ehhez szükséges számú aláírást.
Kapcsolódó cikkek

A SZEF által kezdeményezett javaslat így szól: “Alulírottak egyetértünk azzal, hogy a Magyar Köztársaság Országgyűlése tárgyalja újra a nyugdíjkorhatár 62 évről 65 évre történő emelését”.

Ahhoz, hogy az Országgyűlés napirendre vegyen, és megtárgyaljon egy népi kezdeményezést, legalább 50 ezer aláírásra van szükség. A SZEF aláírásgyűjtő ívét még márciusban hitelesítette az OVB, és az elmúlt négy hónapban több mint 60 ezer hiteles aláírást gyűjtöttek össze, így ismét a Parlament elé kerül a nyugdíjkorhatár 65 évre történő emelésének kérdése.

A választási bizottság tíz tagúra bővült, mivel a Jobbik delegáltja, Borbély Andrea pénteken esküt tett a Parlamentben, délután pedig részt is vett a soron következő ülésen. Az OVB bővülésével a testület határozatképességéhez szükséges minimum létszám is megnőtt, vagyis csak akkor tudnak döntést hozni, ha legalább hatan részt vesznek az ülésen.

A testület egy magánszemély beadványa nyomán törölte a polgármesterjelöltek nyilvántartásából az Etyeken indulni szándékozó Szűcs Lajost, aki korábban az Országos Rendőr-főkapitányságnál dolgozott, így a hivatásos állományúak passzív választójogáról szóló alkotmánymódosítás miatt nem indulhat a választásokon.