Belföld

Felszámolnák a budapesti belváros átmenő autóforgalmát

A Budapest Szíve program középtávú célja a Kiskörúton belüli terület átmenő autóforgalmának felszámolása - mondta Becker László, a Főpolgármesteri Hivatal főmérnöke egy fővárosi sajtótájékoztatón pénteken.

A belső városrészek tehermentesítését, revitalizációját célzó Budapest Szíve program megvalósulásával erősödhet a történelmi városközpont kereskedelmi, igazgatási és kulturális szerepe, a területet visszakaphatnák a gyalogosok, a városlakók, a turisták, és nem utolsó sorban a kiskereskedelem is – fejtette ki Becker László az Európai Mobilitási Héthez tartozó Gyalogos Utcák Napján a Baross utca Kálvin téri torkolatánál kialakított új gyalogosutcán.

Becker László elmondta, hogy Budapest belvárosában bővül a gyalogosutcák hálózata, az V-VI-VII-VIII-IX. kerületben egyre több autómentes és forgalomcsillapított utcában lehet sétálni. A 2011 tavaszán befejeződő Budapest Szíve program keretében elsőbbséget biztosítanak a gyalogos- és kerékpárforgalomnak a gépjárművekkel szemben, és megújítják a közterületeket – mondta.

A mobilitási hét második napján Rogán Antal Belváros-Lipótváros polgármestere és Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere jelképesen összekötötték Józsefváros gyalogosutca-rendszerét a belváros nemrég elkészült „új főutcájával”.

A Kecskeméti utca-Egyetem tér-Károlyi Mihály utca-Petőfi Sándor utca-Bécsi utca-Erzsébet tér-Október 6. utca összekapcsolásával létrejött új főutca elsősorban a gyalogos közlekedést szolgálja; a 2009 áprilisában megkezdett beruházás során a teljes szakaszt és a környező kis utcákat új díszburkolattal, növényekkel látták el, új közvilágítás épült ki, ezenkívül csökkent a zaj, tisztább lett a levegő – hangsúlyozta Rogán Antal, aki beszámolt arról is, hogy hamarosan megújul a Március 15. tér, valamint hosszabbá válik a Duna-parti korzó.

Kocsis Máté elmondta, hogy az Európa Belvárosa program keretében kulturális gazdaságfejlesztést kívánnak folytatni a VIII. kerületben, és ennek jegyében többek között a közterületek gyalogosbarát átalakítását tervezik. A polgármester emlékeztetett arra, hogy ma már a Kálvin tértől egészen a Lőrinc pap térig lehet sétálóutcán közlekedni Józsefvárosban. Beszélt arról is, hogy a napokban készült el a Mária utca, amely az átalakítással vegyes, csillapított forgalmú lett, ahogyan hamarosan a Bródy Sándor utca is azzá válik. Kocsis Máté közlése szerint a sétáló utcák száma is tovább gyarapodik majd a kerületben: hamarosan a már meglévő útvonalhoz csatlakozik a Gutenberg tér, a Horánszky, a Kőfaragó és a Gyulai Pál utca is. Mindezek mellett egy program indul a műemléki védettségű paloták díszkivilágítására is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik