Belföld

Orbán “hazudik vagy nem érti a dolgát”

A volt kormányfő a tudást és a tisztességet kéri számon a jelenlegin.

A volt kormányfő szerint Orbán Viktor vagy nem érti a dolgát vagy nem mond igazat. Gyurcsány szerint csak ez lehet a magyarázata, hogy miközben az Államadósság Kezelő Központ az államháztartás finanszírozására összesen 828 milliárd forint nettó finanszírozást tervez, addig a miniszterelnök azt mondta, hogy jövőre 2858 milliárd forintba kerül az adósságok törlesztése.

A szocialista politikus emlékeztet rá, hogy a magyar központi költségvetés adóssága (ez az adat szintén ott van az ÁAK honlapján) valamivel több mint húszezer milliárd forint. Ennek az adósságnak a kamatait a költségvetés fizeti. Ez szerepel a költségvetési törvényben.

Gyurcsány Ferenc szerint tehát jövőre sem kell az adófizetők pénzéből csaknem háromezer milliárd forintot adósságtörlesztésre fordítani. Jövőre is kamatokat kell törleszteni, amelyek összege valóban magasabb lehet az ideinél, hiszen “az elmúlt hónapokban (hála kormányunk nagyszerűségének) emelkedtek az elvárt kamatok, azaz drágábban kaptunk hitelt”.

Összességében valóban megeshet, hogy valamivel (nagyságrendileg mondjuk ötven-százmilliárd forinttal) többet fizetünk adósságszolgálatra, mint idén, de ebből nem lehet kétszeres nyugdíjat fizetni – emlékeztet az egykori miniszterelnök.

Szerinte a Orbán Viktor “biztosan tud tízig számolni, de ez sajnos nem elég ahhoz, hogy az állam finanszírozásáról pontos képet adjon nekünk. Ahhoz több kell ennél. Tudás és tisztesség”.

Ajánlott link:

Tízig tud számolni… (galamus.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik