Belföld

Munkát szerzett a családjának a politikusnő

A Duna TV-t felügyelő Hungária Televízió Közalapítvány Fidesz által delegált kurátora szerint Horváthné Fekszi Márta a Külügyminisztérium kabinetfőnökeként közbenjárt azért, hogy a tárca egy az Európai Uniót népszerűsítő műsorsorozatot készíttessen. A produkciót a politikus férjének és fiának vállalkozása gyártotta le, így felvetődik Horváthnéval szemben a befolyással üzérkedés gyanúja.

Az ügy részleteiről Szabó László csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta: a Külügyminisztérium és az Európai Unió magyarországi képviselete 2009 júniusában 84 millió forint értékben szerződést kötött a Duna Televízióval a Mi vagyunk az unió című heti műsorsorozat elkészítésére. A szerződést 2009 novemberében meghosszabbították a következő évre, bruttó 153 millió forint értékben.

Ugyanazon a napon a Duna TV 104 millió forintért megrendelte a produkciót a – műsort addig is gyártó – Horváth Televízió Bt.-től – közölte Szabó László. Hozzátette, hogy a cég két tulajdonosa Horváth Miklós Arzen és Horváth Miklós, a Gyurcsány-kormány külügyi államtitkárának, Horváthné Fekszi Mártának a férje és a fia. A politikus a szerződések megkötésekor a külügyminiszter kabinetfőnöke volt.

Szabó László a rendelkezésére álló dokumentumok alapján azt állítja: Horváthné Fekszi Mártával szemben a befolyással üzérkedés gyanúja vethető fel, mivel közbenjárt a szerződések megkötéséért, illetve jóváhagyta azokat.

A Hungária Televízió Közalapítvány kuratóriumi elnökségének Fidesz által delegált tagja az ügyben a testület összehívását kezdeményezi, és azt reméli, hogy az megteszi a szükséges jogi lépéseket. Ellenkező esetben – folytatta – ő maga tesz feljelentést az ügyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik