Belföld

Nyilvános lesz Demszky levelezése

A főváros elmúlt húsz évének történetét 500 oldalas kötetben mutatják be.

Bár a választási kampányok soha nem kedveznek az objektív értékítéletnek, húsz év után helyénvaló számvetést készíteni – jelentette ki a leköszönő főpolgármester kedden, a Budapest 20 kiállítás megnyitóján a Budapesti Történeti Múzeumban. Demszky Gábor közölte: az interaktív kiállítás mellett megjelent a város húsz évét bemutató könyv, az ezek alapját adó archívum pedig elérhető lesz a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban.

A távozó városvezető elmondta: az archívum tartalmazza az elmúlt öt önkormányzati ciklus közgyűlési előterjesztéseit, illetve összes közgyűlési anyagát, a városfejlesztési koncepciókat és az ezzel kapcsolatos anyagokat, a főpolgármesteri kabinet dokumentumait, valamint a főpolgármester teljes levelezését. Mindezek az anyagok nyilvános könyvtárba kerülnek, így ez a korszak a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban kutatható, feldolgozható, áttekinthető lesz mindenki számára – hangsúlyozta Demszky Gábor.

A főváros 1990-2010 közötti, rendszerváltás utáni történetét tekinti át a megjelent kötet is, 500 oldalon, több mint ezer képpel, részletes kronológiával, elemzésekkel, tematikus blokkokkal, portrékkal. A könyv vizsgálja azt is, hogy melyek voltak azok az okok, amelyek miatt – különösen az utolsó ciklusban – végletesen negatív tendenciák kerültek felszínre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik