Belföld

Az ügynökbotrány nem hungarikum

Túl nagy a csönd az öt hónapja megalakult állambiztonsági mágnesszalagok feldolgozásával megbízott civil bizottság körül.

Öt hónapja alakult meg az állambiztonsági mágnesszalagok feldolgozásának felügyeletével megbízott civil bizottság, amelynek egyik tagja Cseh Gergő Bendegúz. Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának munkatársa a SzegedKurírnak elmondta: ügynökügyek, listabotrányok időről időre felmerülnek Varsótól Bukarestig szinte mindenütt, az intézmények időnként politikai támadásoknak, leváltásoknak vannak kitéve, a kutatási és kutathatósági gyakorlatot mindenütt heves viták kísérik.

A feltáró bizottság 3760 oldalnyi – neveket, beosztásokat és dossziészámokat tartalmazó – hálózati nyilvántartást tart a kezében. Jelenleg a Nemzetbiztonsági Hivatalnál egy testület végzi a titkosítások felülvizsgálatát.

Cseh Gergő Bendegúz szerint feladataikat továbbra is meghatározza az a kormányhatározat, ami életre hívta a háromtagú bizottságot. Mint elmondta: vitáik van a felülvizsgálatot végző Alkotmányvédelmi Hivatallal. “Mi ugyanis feladatunknak tekintjük a teljes felülvizsgálati folyamat ellenőrzését. A feladat első lépését – tehát az archivált mágnesszalagok adattartalmának kinyomtatását és hitelesítését – a Hivatal munkatársaival közösen elvégeztük már. Ennél tovább egyelőre nem jutottunk.” – tette hozzá a történész.

Ajánlott oldal:
Az ügynökbotrány nem hungarikum (szegedkurir.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik