Az elszámoltatási kormánybiztos polipjai

Papcsák szerint összefonódásokat mutat több száz tanácsadói szerződés.
Kapcsolódó cikkek

Az elszámoltatási kormánybiztos közlése szerint a filmekben látott érdekhálóként működő, “polipszerű” összefonódásokról ad számot az a több száz megvizsgált tanácsadói szerződés, amelyet 2002 és 2010 között közpénzzel gazdálkodó költségvetési szervek és állami cégek kötöttek magántársaságokkal. Papcsák Ferenc keddi sajtótájékoztatóján közölte: a törvénysértő ügyekben jövő héten várhatók jogi lépések. A kormánybiztos kifejtette: a vizsgálat tárgyát 12, elsősorban tanácsadó cég szerződése képezi. Ezek az elmúlt években 636 darab szerződésen keresztül bruttó 12 milliárd forinthoz jutottak, amelyből kilencmilliárd megbízási, tanácsadási díjra ment el.

A kilencmilliárd forint közpénzből – tájékoztatása szerint – csaknem nyolcmilliárdot négy cég – a Telkes Csoport, az IFUA Horváth&Partners Kft., a Develor Tanácsadó Zrt. és a Deloitte Tanácsadó Zrt. között osztottak el.

A szerződések közös eleme például a központilag szervezett alkalmazás, az indokolatlanul magas díjazás, a teljesítési dokumentáció hiánya, valamint ugyanazon munka többszöri állami megrendelése és kifizetése – mondta Papcsák Ferenc.

Az elszámoltatási kormánybiztos többek között közölte, hogy a Magyar Közlönykiadó Kft.-nél lefolytatott vizsgálatok eredménye alapján hűtlen kezelés, sikkasztás és más bűncselekmények alapos gyanúja miatt feljelentést tett az érintett minisztérium. A vizsgálat során egyebek mellett megállapították, hogy 2008-ban a társaság akkori ügyvezetője, Kodela László mint különböző kiadványok szerzője több szerződést kötött az általa vezetett állami társasággal “törvénysértő módon”, tulajdonosi felhatalmazás nélkül több mint 12 millió forint értékben.