Belföld

Hétfőtől lehet megvenni a választók adatait

Mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak a jelölőszervezetnek, amely mind a 8 millió nevet és lakcímet meg akarja szerezni.

Az októberi önkormányzati választáson induló jelöltek, jelölőszervezetek hétfőtől kaphatják meg a névjegyzékben szereplő választópolgárok nevét és lakcímét, amennyiben ezt kérik és fizetnek érte. Az adatvédelmi biztos már az országgyűlési választás előtt szorgalmazta, hogy a jogalkotó tegye lehetővé: a választók megtilthassák adataik kampánycélú kiadását.

A törvény azért teszi lehetővé a hozzájutást a névjegyzékben szereplő mintegy 8 millió választó név- és lakcímadataihoz, hogy a jelölőszervezetek és a független jelöltek az önkormányzati választás kampányában közvetlenül is megszólíthassák a választópolgárokat. Az adatszolgáltatásra hétfőtől van lehetőség.

Az adatokat a jelölteknek és a jelölőszervezeteknek a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalától (KEK KH), illetve a helyi jegyzőtől kell igényelniük.

Egy választó adata elektronikus adathordozón 3,30 forintba kerül, papíron 5,40 forintba, míg öntapadós etiketten 6,40 forintba. Az adatokért az áprilisi országgyűlési választáskor is ugyanennyit kellett fizetni.

A polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló törvény alapján az emberek megtilthatják, hogy adataikat marketingcélra kiadja a KEK KH, ez a korlátozás azonban nem vonatkozik a választással összefüggésben kért adatokra. E miatt többen is az adatvédelmi biztoshoz fordultak..

Jóri András adatvédelmi biztos olyan szabályozást szorgalmazott, amely lehetővé teszi, hogy az állampolgár külön nyilatkozatban tilthassa meg a politikai tartalmú anyagok postázását, illetve a hagyományos üzletszerzés céljából történő adatigénylést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik