Belföld

Nagyot fejlődtek a románok

Románia mélyről jött, de egyértelmű sikernek élte meg a rendszerváltást, Magyarország pont fordítva – olvasható Pogátsa Zoltán blogjában.

Bukarest robbanásszerűen fejlődik – írja a globális gazdaságról, az Európai Unióról és benne Kelet-Közép-Európáról szóló blogjában a szerző. A román főváros minden más volt szocialista ország székhelyénél nagyobb változáson ment keresztül az elmúlt két évtizedben.

A város kifejezetten rossz összképet nyújtott, mára azonban „teljesen normális közép-európai várossá lépett elő”. Románia lakossága sikerként éli meg a változásokat. Immár lehet utazni, több millió román dolgozik latin nyelvtudása okán Spanyolországban és Olaszországban – áll a posztban.

A szerző szerint ugyanakkor Magyarország pont ellentétes irányba mozdult el az elmúlt két évtizedben. Nálunk a rendszerváltás utáni időszakot káoszként, elszegényedésként és periferizálódásként élték meg az emberek. Azonban a románok még korántsem előztek meg bennünket. „Nagyon messze vannak még ettől” – áll a bejegyzésben.

A szerző példát is hoz a romániai helyzet könnyebb megértésének érdekében: a huszonkét milliós, hatalmas országnak olyan sokba kerül a hagyományos úthálózatának újraépítése, burkolatfelújítása, hogy egyáltalán a normál közlekedés működhessen, hogy alig jut pénz autópályák építésére, a vasúti rendszer reformjára pedig szinte semennyi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik