Belföld

Radikális rabbihoz hasonlították Orbánt

A világ provokatőreinek kilenc fős „arcképcsarnokában" szerepeltette Orbán Viktort a Der Spiegel, amely szerint Sarrazin labdába sem rúghatna Magyarországon. Ehhez képest több vargabetű után sem teljesen egyértelmű, mit keres a magyar miniszterelnök többek között Zsirinovszkij, egy radikális izraeli rabbi, muszlim- és bevándorlásellenes politikusok között.

A német lap a világ politikai provokátorait, Sarrazin külföldi hasonmásait szedte egy csokorba. Ami közös az általuk provokátornak nevezett emberekben, az a hatásmechanizmus, ahogyan – akár hazugságok, de mindenképpen radikális nézetek árán – a maguk véleménye szerint formálják a közvéleményt. „Prototípusnak” Sidney Lumet Hálózat című filmjének főszereplőjét, Howard Beale-t tekinti a lap, amely kilenc személyt emel ki cikkében, köztük a magyar miniszterelnököt.

Az egyik politikai provokatőr Lou Dubbs, a CNN egykori vezető kommentátora, aki a csatorna értékeivel is gyakran ütközésbe kerülő markáns véleményéről hírhedt. Többször nyíltan radikális véleményt fogalmazott meg a bevándorlók ellen, sőt Obama elnökké választása után megkérdőjelezte, hogy az elnök az USA-ban született-e. A CNN mégsem vette le a képernyőről, mert rengeteg nézőt hozott.

Sarrazin külföldi hasonmásainak

Sarrazin külföldi hasonmásainak “arcképcsarnoka”

A folytatásban kilenc fotó szerepel, köztük Orbáné, mint magyar nacionalista, populista. A képre kattintva egy-egy újabb cikkre jutunk, ahol az adott személy „provokatőr” mivoltját bizonygatják. A teljesség igénye nélkül nézzük először, kikkel helyezték egy tablóra a magyar kormányfőt.Ovadia Jószéf rabbi, az ultraortodox Sasz párt szellemi vezetője is, aki legutóbb a „gonosz palesztinok” kiirtásáról beszélt. Pontosabban azt mondta, hogy Istennek sorscsapással kell sújtania az Izraelt gyűlölő gonosz palesztinokat. Mahmud Abbász palesztin elnöknek és az összes gonosz embernek el kell tűnnie a föld színéről. 2001-ben, a palesztin felkelés idején az arabok megsemmisítésére szólított fel.

A szélsőségesen nacionalista, szélsőjobboldali orosz politikus, Vlagyimir Zsirinovszkij többször is ököllel próbálta rendezni politikai vitáit. Az indiai Narendra Damodardas Modi, Gudzsarát szövetségi állam főminisztere, szélsőségesen muszlimellenes politikus. Felbujtó nyilatkozatain túl egy vonattűz után tétlenül tűrte a muszlimok ellen kitört pogromot.

A Spiegel Online képaláírása: Orbán Viktor, magyar miniszterelnök: romaellenes retorika (spiegel.de)

A Spiegel Online képaláírása: Orbán Viktor, magyar miniszterelnök: romaellenes retorika (spiegel.de)

Thilo Sarrazin német bankár, nyilatkozataiban és augusztus végén megjelent könyvében élesen bírálta a muzulmán bevándorlókat, azt állítva, hogy vallási és kulturális hagyományaik miatt képtelenek a beilleszkedésre, ráadásul túl sok pénzbe kerülnek a német államnak. Értelmi képességeik szerinte alacsonyabbak, és mivel szaporodási mutatójuk jócskán meghaladja a németekét, az országot néhány évtized múlva az „elbutulás” veszélye fenyegeti.

Nem véletlenül hagytuk a végére Sarrazint, a Spiegel Online Orbánról szóló cikke ugyanis vele kezdődik, majd kissé erőltetetten és nem túl meggyőzően jut el Orbán „Provokatőr” Viktorhoz. A szociáldemokrata bankárt, mint a provokátorok legveszélyesebbikét emlegeti. De van egy hely Európában – írja a Spiegel -, ahol még Sarazzin sem rúghatna labdába, és ez Magyarország. Itt ugyanis a Jobbik nyíltan rasszista nézeteket vall, olyannyira, hogy félkatonai szervezetet működtet a rettegő magyarok megvédésének érdekében.
A lakosság pedig hiszi, hogy a cigányoknak nincsen helye a magyar társadalomban, bűnözők és az állam pénzén élnek. Ezeket a félelmeket nem most ültették beléjük, maga Orbán Viktor és pártja is felelős ezért – írják. Sokáig ugyanis tabu téma volt a cigánykérdés Magyarországon. Nem beszéltek nyíltan a problémáról.

A cikk Orbánt okolja a Jobbik térnyeréséért, aki „megágyazott” a Jobbiknak és szalonképes párttá emelte azt. Abban igaza van Orbánnak, hogy a cigánykérdéssel sürgősen foglalkozni kell – írják. A választást is a nacionalista retorikával nyerte meg, ha nem is a cigánykérdést emelte ki ebből. Orbán most igyekszik a kérdés tematizálását visszavenni a Jobbiktól, szigorú törvényeket ígér, ami a tyúklopást is bünteti, és rendőri erővel határozottan fellép a Jobbik ellen – zárja írását a német lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik