Belföld

“Rákosista módszerekről” beszél az MSZP

A szocialisták felszólították a Fideszt, hogy ne akarják az állami hatóságokat "mindenféle aljas módszerekkel ellenfeleik megfélemlítésére felhasználni".

Török Zsolt, a szocialisták szóvivője pénteki – a Fidesz kampánynyitójának helyet adó budapesti Syma-csarnok előtt tartott – sajtótájékoztatóján arra emlékeztetett, hogy múlt héten Kónyból szivárgott ki egy hangfelvétel, amelyen képviselőjelöltek arról beszélnek, állami számvevőszéki (ÁSZ) vizsgálatot kellene indítani a szocialista polgármesterjelölt legyőzése érdekében. Török szerint országos jelenségről van szó, pénteken Simontornyáról kaptak olyan hírt, hogy az ÁSZ vizsgálatot kezdeményezett az önkormányzat ellen.

A politikus azt mondta, meglátása szerint ez egy “szisztematikus, demonstratív megfélemlítési akció”. Arra a kérdésre, hogy az ÁSZ-nak nem az lenne-e a feladata, hogy vizsgálatokat indítson, azt felelte, szerinte a szervezet egyre több helyen szisztematikusan csak a szocialista vezetésű önkormányzatokat vizsgálja.

A szocialisták szóvivője azt kérte a Fidesztől, hogy “fejezzék be a rákosista módszerek alkalmazását Magyarországon”. Úgy fogalmazott: Rákosinak évekbe tellett, mire kialakította az államhatalmat, a Fidesznek viszont 100 nap alatt sikerült “megfélemlíteni politikustársait”.

Török Zsolt kijelentette: bíznak abban, hogy a Fidesz nem a kampánynyitó rendezvényén akarja begyűjteni azokat a megrendeléseket, amelyeket polgármesterjelöltjeik, önkormányzati képviselőjelöltjeik akarnak leadatni.

Kovács László, az MSZP alelnöke sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, az elmúlt száz nap a “narancsuralom” kiépítéséről, vagyis a Fidesz, valamint Orbán Viktor miniszterelnök “korlátlan és ellenőrizetlen egyeduralmának” megteremtéséről szólt.

Szerinte a “vezérnarancs személyes udvartartást állított fel” azzal, hogy “pártkatonákat” ültetetett olyan “hagyományosan függetlenséget követelő tisztségekbe”, mint a köztársasági elnöki, az alkotmánybírói poszt vagy az Állami Számvevőszék vezetői funkciói.

Kovács László arra is kitért, hogy véleménye szerint a kormányzás elvesztésében – a szocialista kormányok hibái mellett – három ok játszott szerepet. A politikus ezek közé sorolta a Fidesz “valótlan, hazug állításait”, amelyek arra vonatkoztak, hogy romokban áll az ország, továbbá itt említette a kormányra került párt nagyarányú adócsökkentésre, valamint a közbiztonság két hét alatti látványos javítására vonatkozó “megalapozatlan, populista ígéretét”.

A szocialista politikus szerint választási vereségükhöz hozzájárult még a Fidesz “valós szándékainak mélységes eltitkolása is”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik