Belföld

Az adásvételi szerződés előtt fizettek a moszkvai ingatlanért

Bár az előző kormány tagadta, hivatalos dokumentum bizonyítja, hogy az engedélyezés előtt megkezdődött a magyar állami tulajdonú épület eladása.

2005 novemberében levelet küldött Székely Árpád moszkvai nagykövet Fekszi Mártának, a Külügyminisztérium közigazgatási államtitkárának, amely a moszkvai kereskedelmi képviselet eladásáról szólt, a csatolt szerződéstervezetben pedig a luxemburgi bejegyzésű Diamond Air nevű cég szerepelt vevőként – írja az [origo].

Az adásvételi szerződést csak három évvel később, 2008-ban írták alá: a Diamond Air ekkor utalta át a 21,3 millió dolláros – akkori árfolyamon 3,5 milliárd forintos – vételárat. A szerződésben viszont az olvasható, hogy a vevő a vételáron felüli összeget – 2,3 millió dolláros előleget – már korábban átutalt a magyar államnak. Az akkori kormány azt állította, erről nincs tudomásuk.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Ellenőrzési Igazgatóságának vizsgálata azonban megállapította, hogy a Diamond Air 2005. december 5-én átutalt 2,3 millió dollárt – akkori árfolyamon 509 millió 444 ezer forintot – a Magyar Államkincstár (MÁK) számára. Erről a MÁK idén áprilisban és májusban két levélben tájékozatta az MNV Ellenőrzési Igazgatóságát. A kincstár arról is beszámolt, hogy a pénzt elszámolták a költségvetés számára. Az [origo] korábban többször rákérdezett az előlegre az MNV-nél is, de még idén júniusban is fenntartották, hogy 2008 márciusa előtt nem érkezett utalás, az előlegről pedig nem kaptak tájékoztatást a MÁK-tól.

Korábban a hírportálnak az adásvételi szerződést aláíró Székely Árpád egykori moszkvai nagykövet elismerte, hogy az előleg 2005-ben megérkezett, ezt azonban nem előzte meg megállapodás.

Az épület eladásához szükség volt a vagyonkezelő, illetve az állami vagyonért felelős pénzügyminiszter engedélyére, de ezt 2005-ben biztos nem adták ki. A Központi Nyomozó Főügyészség tavaly november óta vizsgálódik, gyanújuk szerint 2008 márciusában pályáztatás nélkül adták el az ingatlant, így vagyoni hátrány érte az államot. Az eladás idején a sukorói üggyel kapcsolatban már őrizetbe vett Tátrai Miklós volt az MNV vezérigazgatója.

AJÁNLOTT LINK:

Előkerült a moszkvai ingatlanügy félmilliárdos füstölgő pisztolya

Ajánlott videó

Olvasói sztorik