Belföld

Nemzetközi hatásokra gyengül a forint

A forint hirtelen gyengülésének oka alapvetően nemzetközi devizapiaci hatásokra vezethető vissza. Az elmúlt heti, az eurót támogató bizakodó befektetői hangulattal szemben a hét eleje óta a kockázatkerülés lett úrrá a nemzetközi piacokon.

Az euró gondjai a Wall Street Journal cikke által az euróövezet pénzügyi stabilitásával szemben hétfő este felkeltett aggályokkal kezdődtek, amelyek ismét előrevetítették a szuverén adósságszolgálati válság mélyülésének kockázatát. A lap írása szerint az euróövezeti bankrendszeren végzett stresszteszt alulértékelte egyes pénzintézetek potenciális kockázatot jelentő állampapír-tartalékait. A bankok által közzétett adatok utólagos elemzéséből arra a következtetésre lehetett jutni, hogy egyes bankok nem a hatóságok által kért módon számoltak be államkötvény-tartalékaikról.

Fokozta az euróra nehezedő nyomást kedden a német ipari megrendelések júliusi csökkenését mutató adatsor. Szerdán a német ipari termelési adatok maradtak el a várt értéktől, ami a várható német gazdasági növekedési ütem újraértékelésére adott okot a piaci elemzőknek.

A kockázatkerülő piaci hangulatban fokozódott a befektetői érdeklődés a „menedék” devizák, a dollár, a svájci frank és a jen iránt. Az euró a dollárral szemben a hétfői 1,29 közeli jegyzésekről 1,27-re, a svájci frankkal szemben a hétfői 1,31 körüli jegyzésekről 1,28 alá, a jennel szemben 109 alatti jegyzésekről 106 környékére gyengült. A jen iránti kimagasló befektetői érdeklődést megmutatkozott a jennek a dollárral szemben elért 15 havi árfolyam csúcsában is: a dollár 85 körüli jen jegyzésekről került 83,50 alá.

Az arany, a klasszikus befektetési menedék pedig szerdán már csak alig 5 dollárnyira állt az idén június 21-én beállított árfolyamrekordjától, az unciánkénti 1 264,60 dollártól.

A svájci frank történelmi árfolyamrekordot állított be szerdán az euróval szemben: az eurót a délelőtti órákban 1,2767 svájci frankon is jegyezték, ez a valaha elért leggyengébb árfolyama. A forint nagyjából ezzel egy időben érte el rekordgyenge árfolyamát a svájci frankkal szemben 226,41 forintos svájci frank jegyzésen.

A forint árfolyamának mozgása szoros korrelációt mutat a fenti fejleményekkel és a térségbeli devizák árfolyamának alakulásával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik