Belföld

Nem toloncolhatnak ki gyereket?

Szabó Máté ombudsman szerint a gyámhivatalnak nincs felhatalmazása az úgynevezett repatriálásra.

Szabó Máté ombudsman állásfoglalása szerint a gyámhivatal figyelmen kívül hagyta az alkotmányt, a gyermekjogi egyezményt, az Európai Unió elsődleges jogforrásait és a nemzetközi elvárásokat is, amikor egy Magyarországon született román gyermeket Romániába küldött.

A Helsinki Bizottság és az SOS-Gyermekfalu Magyarországi Bizottsága márciusban közölte, hogy az ombudsmanhoz fordulnak, mert alkotmányellenesnek tartják, hogy Magyarországon született, magyarországi nevelőszülőknél élő román gyermekeket hazaküldtek.

Szabó Máté ombudsman a vizsgálat után arról tájékoztatta szerdán az MTI-t, hogy nincs olyan jogszabály, amely a gyámhivatalt arra kötelezné, hogy külföldi kiskorú állampolgárt az ország elhagyására kötelezzen.

Csak a törvénynek megfelelően hozott határozat alapján lehet az ország elhagyására kötelezni a Magyarország területén törvényesen tartózkodó külföldit – olvasható az ombudsman közleményében. A törvény az idegenrendészeti hatóság feladatává teszi a döntést, amit azonban a gyámhivatal figyelmen kívül hagyott, és felhatalmazás nélkül cselekedett – állapította meg Szabó Máté. Hozzátette ugyanakkor, hogy hibák vannak az ilyen ügyekben irányadó jogszabályokban, valamint az ügyintézők jogalkalmazási gyakorlatában is.

Az állásfoglalásban a biztos kifejtette: a magyar nevelőszülőknél élő gyereket honosíttatni is lehetett volna, de ezt nem kezdeményezték. A gyámhivatal dönthetett volna a gyermek átmeneti vagy tartós nevelésbe vételéről, és gyámot jelölhetett volna ki mellé. A gyámhivatal viszont két román gyermeket is a tartózkodási okmányokra tekintet nélkül ideiglenes elhelyezés alatt tartott mindaddig, amíg átadta őket a román gyermekvédelmi hatóság szakembereinek.

További probléma az ombudsman szerint, hogy máig érvényben van az a kétoldalú egyezmény Magyarország és Románia között, amely kimondja: gyámsági ügyekben a gyermek állampolgársága szerint illetékes hatóságok járnak el.

A magyar Helsinki Bizottság és az SOS-Gyermekfalu Magyarországi Bizottsága egy Brassóba küldött román gyermek ügyében fordult az ombudsmanhoz, sürgős vizsgálatot kérve. Az egyik gyermek a kecskeméti SOS-Gyermekfaluban élt, hivatásos nevelőszülői családban. A nevelőszülő semmilyen információt nem kapott arról, hogy a kisfiút hova viszik, csak annyit tudott, hogy Brassóba, Romániába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik