Belföld

Alkotmánybírósághoz fordult az MSZP

admin
admin

2010. 09. 08. 13:59

Az MSZP az Alkotmánybírósághoz fordult, mert véleménye szerint alkotmánysértő a médiát és hírközlést szabályozó egyes törvények módosításával létrehozott intézményrendszer és finanszírozási rendszer, valamint a jogszabály számos más paragrafusa.

Lendvai Ildikó országgyűlési képviselő – a Mandur Lászlóval közösen tartott – keddi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy alkotmányellenesnek, a sajtószabadságot sértőnek tartják a jogszabályt a létrehozott új intézményrendszer és a közszolgálati média új finanszírozási rendszere miatt, valamint a törvény visszamenőleges megszüntetését kérik, mert szerintük ellentmond a jogalkotási törvénynek is.

A törvény a szocialisták szerint a médiatanácsban és kuratóriumokban “a korábbi kiegyensúlyozottság elvét feladva egyoldalú, vagy kizárólagos kormánybefolyást biztosít”. Az a tény, hogy a miniszterelnök embere vezeti médiatanácsot, azt mutatja, hogy a sajtó sokszínűsége és a véleményszabadság erős korlátokba fog ütközni – hangoztatta.

Lendvai Ildikó úgy látja: az új intézményrendszer azáltal is súlyosan sérti a sajtószabadságot és az Alkotmánybíróság korábbi határozatait, hogy a testületek tagjait és vezetőit kilenc évre “betonozza be”.

Az MSZP álláspontja szerint a jogszabály sérti az alkotmánynak a sajtó függetlenségéről és szabadságáról, illetve az állampolgárok hiteles tájékoztatáshoz való jogáról szóló passzusait. Sérti továbbá az Alkotmány 7. paragrafusát, amely a magyar parlament által elfogadott nemzetközi szerződések szellemét és betűjét nevezi betartandónak – jelentette ki, hozzátéve: ez a törvény az uniós irányelveket és jogszokásokat is sérti.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Hungarian director István Szabó at the German Directors Award Metropolis ceremony at the University of Television and Film in Munich, Germany, 09 November 2014. Szabó is receiving an award for his life's work. This is the 4th time the prize, which comes with a 50,000 EUR endowment is awarded. Photo: TOBIAS HASE/dpa
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.