Belföld

A Fidesz a fővárosban is többséget szerezhet

A szocialistáknak a XIII. kerületi és a szegedi polgármesteri cím megtartására lehet esélyük.

A Political Capital nagyarányú Fidesz-győzelmet valószínűsít az októberi önkormányzati választáson, az intézet szerint egyértelműnek tűnik Tarlós István főpolgármesterré választása, ahogy a Fidesz jó eséllyel többséget szerezhet a Fővárosi Közgyűlésben is.

Az MSZP legfeljebb támogatottsága szinten tartásában bízhat a választásokon. A szocialistáknak mindenekelőtt a XIII. kerületi, esetleg a szegedi polgármesteri cím megtartására lehet esélyük. Néhány megyei jogú város vagy budapesti kerület polgármesteri címének megszerzése már sikert jelentene számukra.

Észak-Magyarországon a Jobbik veszélyezteti az MSZP legnagyobb ellenzéki párti pozícióját, a jelöltállításban ugyanis felülmúlták a szocialistákat. Az elemzők szerint a tavaszi eredményekből kiindulva a Jobbik akár polgármesteri címeket is szerezhet néhány, 10 ezer főnél nagyobb településen, de a párt jelöltjei emellett több városi önkormányzatban, vagy akár egy-egy megyei közgyűlésben is a “mérleg nyelvévé” válhatnak.

Az intézet összegzése szerint országosan a Fidesz indíthatja a legtöbb, 8823 jelöltet, míg a második hely a Jobbiké, amely 4235 indulójával sem éri el a Fidesz-jelöltek számának felét. Az MSZP 3694 jelölttel vághat neki a választásoknak, közülük 194-en szállhatnak harcba polgármesteri címért, ami fele a négy évvel ezelőtti adatnak. A Jobbik és az MSZP indulóinak száma között a kistelepüléseken a leglátványosabb az eltérés: 1238-455 a Jobbik javára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik