Belföld

Czerván: 150 milliárdos kár a mezőgazdaságban

Az ágazati problémák mellett a természet is megnehezítette az agrárium életét idén.

A vegetációs időszak nagy részében több mint 400 ezer hektár volt víz alatt, és bár a felmérés még tart, a károk nagysága a legszerényebb számítások szerint is eléri a 200 milliárd forintot, melynek háromnegyede a mezőgazdaságot sújtja – mondta egy szegedi konferencián Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára.

Mint kifejtette, ezzel szemben csak 4 milliárd forint van a kárenyhítési alapban. A tényleges károk ismeretében október elején a kormány elé kerül egy előterjesztés arról, hogy az alapot milyen mértékig kellene feltölteni. A kárenyhítési folyamatban próbálták egyszerűsíteni a vis maior eljárást, az igazolás megszerzése ezért egyablakossá vált – mondta.

Az uniót is megkeresték, hogy a területalapú támogatások megelőlegezhetőek legyenek, erre hivatalos választ szeptember 20-át követően várnak. Pozitív válasz esetén, várhatóan október második felében kifizetik az unió által engedélyezett támogatási összeget, ami legkevesebb 50 százalék, azaz mintegy 24 ezer forint hektáronként.

A bankokkal is folyamatosan tárgyalnak a hitelek átütemezéséről, illetve kidolgozás alatt van a károsultak számára adható új forgóeszköz-finanszírozási konstrukció.

Kiemelt problémának tartja az államtitkár a mezőgazdaságban megkötött különböző teljesítési szerződéseket. Mint kifejtette, a termeltetési szerződéssel rendelkezők a vis maior igazolással mentesülnek a kötelezettség alól, de sajnos sokan szállítási szerződést kötöttek. Olyan készlet szállítását vállalták, amit nem tudnak teljesíteni, s vannak olyan felvásárlók, akik függetlenül attól, hogy nem termett meg a termény, vagy elvitte a víz, a jég, követelik a teljesítést, és kötbérrel fenyegetőznek. Ez jogilag nagyon nehéz helyzet – magyarázta, hozzátéve: a minisztérium minden segítséget megad a termelőknek, honlapján például különböző jogi tanácsokat tettek közzé, sőt a versenyhivatallal is tárgyalásokba kezdtek.

Az aratásról szólva elmondta: nagyon rég fordult elő, hogy 1 millió hektárnál kisebb területről takarítottak be őszi búzát az országban. Nagyon nehéz és elhúzódó aratással 3,7 tonna volt a búza átlagtermése a várt 4,5 tonnával szemben. A gabonából mintegy 3 és fél millió tonnát takarítottak be, melynek 60 százaléka étkezési, s ez bőven fedezi az ország kenyérgabona-szükségletét, mely 1,2-1,3 tonna. A kukoricából és a napraforgóból jó termést várható – tette hozzá Czerván György.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.