Belföld

A Jobbiknak gyanús Jávor Benedek túl sok kopogtatója

A párt feljelentést tesz, amiért állítólag a Fidesz és roma szervezetek is ajánlószelvényeket adtak volna az LMP-nek.

A Jobbik ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz annak alapján, hogy az LMP kampányfőnöke egy kedden megjelent lapinterjúban arról beszélt, a Fidesz és roma szervezetek is ajánlószelvényeket kínáltak fel nekik – jelentette be a Jobbik főpolgármester-jelöltje.

Staudt Gábor keddi, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy ha ezek az esetek valóban megtörténtek, akkor az LMP-nek a Fidesz ellen feljelentést kellett volna tennie. Hozzátette, hogy várja az ügyben a Fidesz véleményét, illetve “elhatárolódását”.

Karácsony Gergely, az LMP kampányfőnöke a Népszabadságnak azt mondta, voltak informális felajánlkozások a Fidesz oldaláról “cédulasegítség” ügyében, de romaszervezetek is megkörnyékezték a pártot; “mindegyiket visszavertük” – fűzte hozzá.

Staudt Gábor felhívta a figyelmet arra, hogy az LMP-nek nem sikerült minden fővárosi kerületben polgármesterjelöltet állítania, miközben főpolgármester-jelöltet igen.

Véleménye szerint “szembetűnő a különbség a két kopogtatócédula-szám között”, ezért feltette a kérdést: ha ennyien támogatták Jávor Benedeket, hová tűntek azok az ajánlószelvények, amelyeket a polgármester- illetve képviselőjelöltekre lehetett leadni?

Mint mondta, annak ellenére, hogy Karácsony Gergely azt állítja, visszautasították a megkeresést, számára “nagyon gyanús” az ügy.

Staudt Gábor kijelentette azt is, hogy az LMP “olyan gyorsasággal és olyan mennyiségben” gyűjtötte össze az ajánlószelvényeket, “amiről már nemcsak politikai pártok, hanem (…) különböző politológusok, szociológusok”, a baloldali Societas és az MSZP is azt mondta, hogy az lehetetlen.

A Jobbik főpolgármester-jelöltje kitért arra, hogy egyelőre csak LMP-s aktivisták ellen folynak nyomozások az ajánlószelvényekkel való visszaélés vagy vásárlás ügyében.

A Fidesz az MTI megkeresésére kedden nem kívánta kommentálni Karácsony Gergely Fideszre vonatkozó, a Népszabadságban megjelent állítását. Múlt pénteken Kósa Lajos alelnök egy sajtótájékoztatón újságírói kérdésre “légből kapottnak” nevezte azt a feltételezést, amely szerint a Fidesz “segítette ki” az LMP-t cédulákkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik