Belföld

Kórházi kosztot kapnak a makói gimnazisták

Így egészségesebb ételeket tudnak biztosítani a tanulóknak, a kórház pedig költségeket takarít meg.

Nemcsak a fenntartó megye, hanem mindenki számára fontos, hogy a gyerekek egészséges ételekhez jussanak nap mint nap – mondta el az együttműködés aláírását követően Zakar Péter, a Csongrád Megyei Közgyűlés alelnöke. Jól járnak a helyi kistermelők is, hiszen az alapanyagokat, például a zöldségeket tőlük vásárolják az étkeztetéshez – olvasható a Csongrád Megyei Önkormányzat sajtószolgálatának közleményében.

Az alelnök arról is beszélt, hogy bár az élelmezés költségei körülbelül ugyanannyiba kerülnek a József Attila Gimnázium számára, mint korábban, de egészségesebb étkezést tudnak a tanulóknak biztosítani, hiszen a helyi ellátás miatt az ételeket nem kell melegíteni, ami jelentős energia, és ezáltal pénz megtakarításával jár.

A Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórház-Rendelőintézet főigazgatója elmondta, ezzel a kórház tovább erősíti és a korábbiaknál jobban kihasználja gazdasági potenciálját. Baráth Lajos hangsúlyozta, a diákok biztosan egészségesen, a szükségleteiknek megfelelő módon táplálkoznak, ráadásul a rendelkezésre álló 30-féle diéta segítségével gyógyélelmezés is működik, tehát a nem egészséges diákok is olyan ebédet kapnak, ami a számukra minden szempontból megfelelő.

A kórházból az első három napon 200 adag ebédet vittek a gimnáziumba, a tanév negyedik napján ez a szám már 220 lesz, ami azt mutatja, hogy elégedettek az új konyha főztjével a diákok.

Júliusban döntött a Csongrád Megyei Önkormányzat arról, hogy a gimnázium és az iskola étkeztetését összevonja, szeptemberi ülésen pedig 1,5 millió forint biztosításáról határoztak a képviselők a kórház számára, szállítóedények és főzőüst vásárlására. Ezekben az edényekben az ebéd 3,5 órán át friss marad, tehát nem kell melegíteni, mielőtt a gyerekek elé kerül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik