Belföld

Fideszes jelöltek számvevőszéki vizsgálattal zsarolnának?

Iván Imre Krisztián
Iván Imre Krisztián

2010. 09. 06. 15:26

Egy hangfelvétel szerint kónyi fideszes képviselőjelöltek az Állami Számvevőszéket használnák szocialista ellenfeleik lejáratására.

A STOP hírportálon vasárnap délután megjelent cikkhez csatolt hangfelvétel szerint egy kónyi fideszes polgármester-aspiráns és képviselőjelöltek megbeszélésen az hangzott el, “a mostani ÁSZ-vezető a Fidesz embere. Mindenki most kopogtat nála, minden polgármesterjelölt, hogy az előző szocit valamivel meg kéne zsarolni. Két-három évre visszamenőlegesen kérnek csak vizsgálatokat”.

A portál által Németh Marica fideszes polgármesterjelöltnek tulajdonított kijelentés szerint “gyerekek, ha nem tudjuk megfogni, elbukunk, meg kell fogni ÁSZ-vizsgálattal.” Ágoston Tamás mindehhez hozzáteszi: “egy általános ÁSZ-vizsgálat legyen lefolytatva Kónyban, ugyanis nem volt még nálunk ilyen sem az elmúlt években”. Ezt, mint elhangzik, Gyopáros Alpár képviselő és hivatali elődje, Áder János kapcsolatrendszerén keresztül intéznék.

Hétfői közleményében a két helyi fideszes politikus azt írja, arról cseréltek eszmét, hogy az önkormányzat működésében általuk észlelt “valószínűsíthető törvénytelenségekre fel kell hívnunk a figyelmet”.

“Sajnáljuk, hogy ezt a kérdést az elhangzottak szerint közelítettük meg, de szándékunk tiszta, hiszen önkormányzati képviselőként kötelességünk is a közpénzek törvényes felhasználásának biztosítása, és szükség esetén a jogállam törvényességért felelős intézményeinek tájékoztatása. Erről a jogunkról és kötelességünkről a jövőben sem kívánunk lemondani” – írják.

Egyben leszögezik, hogy sem Gyopáros Alpárt, sem Áder Jánost a vizsgálat kezdeményezésével és lefolytatásával kapcsolatban nem keresték meg, és nevük említését ebben az összefüggésben sajnálatosnak tartják, ezért megkövetik őket. “A szabálytalanságokra állampolgári bejelentés útján fogjuk felhívni az illetékes hatóságok figyelmét” – zárul a közlemény.

Molnár Csaba, az MSZP Győr-Moson-Sopron megyei elnöke a harmadik Magyar Köztársaság húszéves történetében is páratlan zsarolási kísérletnek nevezte a felvételen elhangzottakat. Szerinte “a hangfelvétel arról is szól, az egész ország területén lennének ilyen kísérletek”; a történet nem csupán politikailag megengedhetetlen magatartást rejt magában, de akár a büntető törvénykönyv egyes rendelkezéseibe is ütközhet.

“Úgy tűnik, hogy egy alaposan megtervezett, gátlástalanul megszervezett, alvilági módon konspirált akcióról van szó” – értékelt sajtótájékoztatóján a politikus, aki szerint a kísérlet olyan politikusok, polgármesterek ellen irányul, akik nem voltak hajlandóak – akár többszöri megkeresés ellenére sem – Fidesz-színekben indulni, “vagyis fenyegetés a demokratikus baloldallal szemben, fenyegetés a független polgármesterekkel szemben, és ennélfogva – ez talán a legfontosabb – fenyegetés az egész magyar demokratikus renddel szemben”.

A “tervezett, szervezett, konspirált” politikai lejáratás eredményeként pedig egy olyan polgármestert buktattak volna el, aki húsz éve sikeresen irányítja települését; ezt mutatja, hogy Aller Imre a két és fél ezres községben ezernél is több ajánlószelvényt kapott – tette hozzá.
Megjegyezte: ha érdemben nem képes cáfolni a történteket, akkor távoznia kell a közéletből Gyopáros Alpárnak, a térség fideszes országgyűlési képviselőjének, de akár az Állami Számvevőszék elnökének is.

Aller Imre a sajttájékoztatón arról beszélt: hosszabb ideje zajlik kampány ellene; másfél éve “ki kellett menekítenie” 12 éves, “céltáblává vált” gyermekét a helyi általános iskolából, a tavaszi választások után konkrét üzenetet kapott, amikor alpolgármesteri hivatalát narancsokkal díszítették fel, majd őt rágalmazó, névtelen levelek keringtek a településen.

A Fidesz hétfőn elhatárolódott a hangfelvétel tartalmától, illetve szereplőitől: Kósa Lajos alelnök hangsúlyozta, elutasítják ezt a magatartást, és szó se lehet arról, hogy bárki befolyásolja az ÁSZ vizsgálati menetrendjét. Hozzátette: a felvételen hallható személyeket nem a Fidesz, hanem a kormánypárttal választási együttműködésben álló Összefogás Kónyért nevű szervezet jelölte a választásra, pártja azonban a fentiek miatt hivatalosan is megtiltja a Fidesz nevének, illetve logójának felhasználását a szervezet számára.

A sajtótájékoztatón szintén részt vevő Gyopáros Alpár (Fidesz) cáfolta, hogy az üggyel összefüggésben beszélgetett volna a felvételen hallható jelöltekkel.

Hétfőn délután közleményben reagált az Állami Számvevőszék is: azt írják, az ÁSZ csak az Országgyűlésnek és a törvényeknek van alárendelve, és a saját ellenőrzési terve szerint végzi a munkáját. A közlemény szerint szerint indokolt esetben lehetőség van az ellenőrzési terv módosítására.

A számvevőszék elnöke országgyűlési határozat alapján köteles ellenőrzést végezni, “egyéb évközi bejelentés” alapján pedig az elnöknek mérlegelési joga van, hogy figyelembe veszi-e a kérést, módosítja-e az ellenőrzési tervet, vagy egy már betervezett vizsgálat ellenőrzési programját egészíti-e ki. Az ÁSZ az ellenőrzéseit a korábban megszokott módon, szigorú szakmai standardok alapján végzi. Munkáját és figyelmét a törvények betartásának ellenőrzésére szenteli – írják.

AJÁNLOTT LINKEK:

Botrány: egy hangfelvétel szerint a Fidesz az ÁSZ-szal zsarolja ellenfeleit a kampányban (STOP)

Behálózták volna a megyei főügyész-helyettest is (NÉPSZAVA online)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Migrants make their way through the countryside after they crossed the Hungarian-Croatian border near the village of Zakany in Hungary to continue their trip to north on October 16, 2015. Hungary said it will shut its border with Croatia at midnight, closing a major entry point for migrants bound for northern Europe, weeks after a similar move on its Serbian frontier triggered clashes with refugees.    AFP PHOTO / HANNA SONIA / AFP PHOTO / HANNA SONIA
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.