Belföld

Egy településen elmarad a választás

Egy településen, a Zala megyei Salomváron elmarad az önkormányzati választás októberben, elegendő számú jelölt hiányában - mondta Sári Miklós, az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője sajtótájékoztatóján.

A tízezernél kevesebb lakosú településeken úgynevezett “egyéni listás” rendszerben választják meg a település lakosságszámától függő számú tagból álló képviselőtestületet. Egyéni listás képviselőjelölt az lehetett, akit a település választópolgárainak legalább egy százaléka jelöltnek ajánlott. A jelöltbejelentésre péntek 16 óráig volt lehetőség.

A szavazólapon a választópolgár akár egy, akár több, de legfeljebb annyi jelöltre szavazhat, ahány egyéni listás mandátum a településen kiosztható. Ha nincs elegendő (legalább a kiosztható egyéni listás mandátumok számával megegyező számú) jelölt, akkor a szavazást nem lehet megtartani és időközi választást kell rendezni.

A Zala megyei Salomváron a 486 választópolgár négyfős testületet választhatna, ám az OVI adatai szerint mindössze három egyéni listás képviselőjelölt van, így itt elmarad a képviselő-testületi választás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik