Belföld

Orosz helikopterek érkeztek Dél-Szerbiába

Megérkeztek az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumának első helikopterei a dél-szerbiai Nis melletti repülőtérre.

A „szerb kormány meghívására” csütörtökön és pénteken egy-egy orosz helikopter, egy K32 típusú és egy Mi26-os landolt a Nagy Konstantin római császárról elnevezett légikikötőben.

A szerb és az orosz kormány tavaly ősszel állapodott meg arról, hogy katasztrófavédelmi központot létesítenek Nis mellett, amely a tájékoztatás szerint lehetővé tenné a „veszélyhelyzetekre való közös reagálást”, az esetleges áradások, viharok okozta károk megelőzését és elhárítását.

Egyes katonai szakértők szerint valójában orosz katonai támaszpont létesül a dél-szerbiai város mellett. Mint mondják, a helyszín, Nis ideális lenne az amerikai rakétavédelmi rendszer Romániába és Bulgáriába tervezett elemeinek – elfogórakétáknak – a kikémlelésére, és megfigyelhetnék onnan a NATO koszovói tevékenységét is. Ez lenne Oroszország első külföldi támaszpontja Európában a hidegháború vége óta, és válasznak lehetne tekinteni az észak-atlanti szövetség gyors balkáni terjeszkedésére. Az orosz kormány sietett cáfolni ezeket a feltételezéseket.

Szeptember 9-én közös szerb-orosz katasztrófavédelmi gyakorlatot tartanak a Nis melletti Merosina járásban, az Oblacinsko-tónál.

A „különleges helyzetek regionális központja” 2012-re lesz teljes, és idővel az egész délkelet-európai régióban, de Olaszországban sőt Spanyolországban is besegíthet például a tűzvészek elleni küzdelembe – mondta a szerb belügyminiszter-helyettes.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik