Belföld

Államreformról beszéltek Kötcsén

Orbán Viktor a kötcsei nemzeti találkozón arról beszélt, hogy „2011 tavaszán mindenképp el kell fogadni” az új alkotmányt. Navracsics Tibor azt mondta, államreformra van szükség Magyarországon, Fellegi Tamás pedig leszögezte, hogy a kabinet nem a privatizáció, hanem az állami vagyon gyarapítása mellett kötelezte el magát.

A „valóságra épülő politika” öt feladata

Orbán Viktor öt konkrét feladatról beszélt. Az önkormányzati választás, amelynek „nem ígéretekről, hanem a valóságról kell szólnia”; a jövő évi költségvetés, amelynél fontos, hogy valós számokra épüljön; az új Széchenyi-terv, amely lehetőséget ad azoknak, akik eddig nem kaptak esélyt; az új alkotmány, amelyet 2011 tavaszán el kell fogadni, valamint Magyarország európai uniós elnöksége.

„Magyarországon 2010-ben lezárult az utópiák évszázada.” – mondta a kormányfő. „Az utolsó utópisztikus baloldali hatalompolitikai kísérlet is megbukott, ami nem volt más, mint a baloldali modernizáció utópiája”. Úgy látja, a kormánynak az a feladata, hogy a valóságra épülő politikát juttassa érvényre.

Meglátása szerint a kétharmados forradalom tavasszal azért jöhetett létre, mert három dologban nemzeti összefogást sikerült teremteni: abban, hogy a gazdaságot talpra kell állítani, hogy munkahelyeket kell teremteni, és hogy helyre kell állítani a rendet és a közbiztonságot. És mindezt –mondta – egyedül a Fidesz volt képes megfogalmazni és létrehozni.

Államreformról beszéltek Kötcsén 1A nemzeti egység egy szövetség sikere, ugyanis a polgári középosztály szövetséget kötött a bizonytalan helyzetű, szegényebben élő társadalmi rétegekkel – mondta. Ez a szövetség adja alapját a mostani kormányzásnak.

Kilátásba helyezte a gazdasági rendszer teljes átépítését, amihez arra van szükség, hogy a gazdaságpolitika középpontjában a munka, a munkahelyteremtés álljon, és az, hogy sikerüljön tíz év alatt egymillió új munkahelyet létrehozni.

Államreformra van szükség

Az államreform célja, hogy a közigazgatás újra a közjót szolgálja – jelentette ki Navracsics a polgári pikniken. A kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvénybe belekerült a hazaszeretet fogalma, mert a kormány meggyőződése szerint a köz szolgálatában állóknak jogszabályi kötelességük a magyar emberek boldogulásának és az ország gyarapodásának elősegítése. A minisztériumok és a különböző megyei hatóságok tervezett összevonásának célja is az volt a tárcavezető szerint, hogy az állampolgárok egy helyen tudják intézni az ügyeiket.

Államreformról beszéltek Kötcsén 1„A közszférának értékelkötelezettnek kell lennie, de ez az értékelkötelezettség nem jelenthet pártpolitikai elkötelezettséget” – mondta Navracsics. Ez az értékelkötelezettség a hazaszeretet, ez a közjó szolgálata, a közösség szolgálata, a fegyelem, ugyanis mindez teszi lehetővé, hogy a magyar közszféra valóban a közösség céljait szolgálja – tette hozzá a miniszterelnök-helyettes. Szerinte ezért van szükség államreformra Magyarországon, mert ma a magyar állam nem tudja a hivatását.

Nem privatizáció, az állami vagyon gyarapítása a cél

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter a kormány vagyongazdálkodását meghatározó elvekről beszélt. A kabinet nem a privatizáció, hanem az állami vagyon gyarapítása mellett kötelezte el magát. Szerinte a Gyurcsány-Bajnai kormányok olyan állapotot hagytak örökül, ahol a korrupció csúcspontja maga az államszervezet volt. Fellegi megismételte: a kormány szeptember végéig megállapodhat az energiacégekkel arról az új tarifarendszerről, amely lehetővé teszi, hogy a gáz és az áram ára ne emelkedjen.

Államreformról beszéltek Kötcsén 1

„Jelentős lépéseket tervezünk az állami vagyon gyarapítása területén is” – mondta. Ennek több olyan pontja van, ahol már előrehaladott egyeztetéseket folytatunk, például az energiaszektor területén – tette hozzá. Fellegi szerint határozott cél az, hogy gyarapítsuk és újraépítsük az állami szerepvállalást, az állami tulajdont, olyan területeken is, ahol korábban kifejezetten korrupt módon, vagy egyszerűen csak bután kerültek privatizációra.

Amit a Jobbik az államfőnek kifőzött

A kötcsei pikniket 2004 óta évente rendezik meg fideszes politikusok és a jobboldali értelmiségi holdudvar részvételével a Somogy megyei településen. A tanácskozások nem nyilvánosak. A meghívottak köréről a szervező alapítvány dönt.

Államreformról beszéltek Kötcsén 1

Ők közel négyszázan voltak, köztük miniszterek, államtitkárok, politikusok, de a vendégek között volt a felvételeken látható Széles Gábor médiaholding-tulajdonos, Csoóri Sándor író, Balázs Fecó zenész, illetve Eperjes Károly színművész is.

Az idén rendhagyó módon másodszorra megrendezett találkozón Schmitt Pál főzött volna a vendégekre, az előzetes ígéretek szerint lecsót. Ezt azonban a Jobbik erősen kifogásolta. Meg is hívta ezért a saját „klasszikusan igazi magyaros disznóvágására”. Az alkotmány szerint a köztársasági elnöknek ki kell fejeznie a nemzet egységét, Novák Előd Jobbik alelnök szerint ezt úgy teheti meg, ha eleget tesz más hasonló meghívásnak is. Ezért az ellenzéki párt „a legmegtisztelőbb bölléri szerepet is átengedi neki”. A köztársasági elnök azonban a nol.hu értesülései szerint el nem ment el a kötcsei találkozóra, így a beígért vacsora elmaradt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik