Belföld

Profibbá válhatnak helyszínelőink

A bűnügyi helyszínelők munkáját segítő találmányait mutatta be Mesesan Nicolea, a romániai Bihar Megyei Főügyészség technikusa a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság nyíregyházi központjában pénteken.

Az újítások lényegében praktikus ötletek, a bűnügyi technikusok eszközeinek használatát teszik egyszerűbbé, eredményesebbé és biztonságosabbá a bűncselekmények helyszínein – mondta Fülöp Gergely, a rendőrség nyírségi sajtószóvivője a bemutatón látottakról. Így például a közlekedési balesetek helyszíni szemléjét egy olyan „munkatáska” segítheti majd a jövőben, amelyben minden eszköz rendelkezésre áll, hogy a legapróbb részleteket is tisztázhassák a felelősség későbbi megállapításához.

Az eszközök használata éjjel és rossz látási viszonyok között is biztonságos, hiszen fényvisszaverő óvja a helyszínen dolgozó bűnügyi technikusok minden mozgását az eszközök alkalmazása során.

A „munkatáska” új eszközei közül külön említést érdemel egy szintező, amely az út dőlésszögét képes pontosan rögzíteni. Ennek az útviszonyokhoz igazodó vezetés megállapításánál van igen nagy jelentősége.

A haláleseteknél, súlyos vagy könnyebb testi sértéseknél helyszínelők is használhatják majd a romániai találmányokat. Egy nekik készült lézeres hőmérő például pillanatok alatt megállapítja, hogy az elhunyt mennyi ideje vesztette életét, ami az esetleges „forrónyomos” üldözést teszi lehetővé, vagy a későbbi bizonyítási eljárásnál lehet perdöntő.

A romániai ügyészségi bűnügyi technikus hazájában már szabadalmaztatta az újításait, így az uniós országok rendőrségei is hozzájuthatnak majd az eszközökhöz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik