Belföld

A Fidesznek nem jött össze a 20 százalék

Kevesebb ajánlást gyűjtöttek, mint ahányat szerettek volna.

Több mint 1,4 millió ajánlószelvényt kapott a Fidesz – jelentette be Kósa Lajos, a párt ügyvezető alelnöke, miután lejárt a szelvények leadási határideje. Közölte, a céljuk az volt, hogy a cédulák körülbelül 20 százalékát gyűjtsék össze, ettől azonban elmaradtak, s mintegy 18 százalékot értek el.

Kósa Lajos tájékoztatása szerint 1357 egyéni polgármesterjelöltjük van. Ebből 1150 fideszes vagy Fidesz-KDNP-s színekben indul, a különbséget pedig azon polgármesterjelöltek adják, akiket a Fidesz is támogat, de nem Fidesz- vagy Fidesz-KDNP-színekben mérettetik meg magukat október 3-án, az önkormányzati választáson.

A települési, fővárosi és megyei képviselőjelöltjeik száma együttesen 5600. Ebből mintegy 4500-an indulnak vagy Fidesz-, vagy Fidesz-KDNP-színekben, a többiek – 1100-an – ugyan Fidesz-támogatással indulnak, de jogi értelemben nem Fidesz- vagy Fidesz-KDNP-jelöltek – ismertette az ügyvezető alelnök, hozzáfűzve, hogy az ország lakosainak 82 százaléka él olyan településen, ahol indul Fidesz-jelölt.

Kósa Lajos elmondta, összevetették az ajánlószelvények számát azzal, amennyit tavasszal, a parlamenti választások előtt kaptak két és fél hét után – most ennyi idő állt rendelkezésre a gyűjtésre -, és kiderült, szinte azonos támogatást kaptak, mint akkor.

A fővárosi helyzetről szólva rámutatott arra, hogy Tarlós István, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje a mintegy kétszázezer összegyűjtött szelvényével kétszer annyi támogatást kapott, mint összes többi ellenfele együtt.

Szólt arról is, örülnek annak, hogy nem igazolódott be ellenfeleik azon korábbi vádja, amely szerint a Fidesz olyan törvényt fogad el, amely leszűkíti az indulók számát a helyhatósági választásokon. A politikus véleménye szerint a politikai komolyság megőrzése érdekében jól határozták meg azt a limitet, amellyel “a viccpártokat, a heccpártokat” nehezen átugorható akadály elé állították.

Az alelnök kérdésre válaszolva “légből kapottnak” nevezte azt a feltételezést, amely szerint a Fidesz “segítette ki” az LMP-t cédulákkal.

A Fidesz-KDNP kampánynyitójáról az MTI kérdésére Kósa Lajos elmondta: szeptember 10-én, azaz jövő pénteken lesz Budapesten, a SYMA csarnokban. Mások mellett beszédet mond, értékeli a helyzetet Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök, Tarlós István és Kósa Lajos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik