Belföld

Schmitt szerint a bányászösszetartás ráférne a társadalomra

A köztársasági elnök Kazincbarcikán, a hatvanadik központi bányásznapi ünnepségen járt.

Hat évtized alatt Magyarországon igencsak megváltozott a bányászat nagyságrendje, feladata, illetve módszere, és bár mások a követelmények, más a cél és a technológia, a bányászat nemzetgazdasági jelentősége megmaradt – mondta Schmitt Pál köztársasági elnök Kazincbarcikán, a hatvanadik központi bányásznapi ünnepségen.

A hazai felhasznált energia mintegy 38 százalékát Magyarországon állítják elő, és ebben a bányászatnak még mindig kimagasló szerepe van – tette hozzá.

“Pontosan tudjuk, milyen nagyszerű emberek a bányászok”, a hatvan esztendős Magyar Bányászati Szövetségnek köszönhetően pedig évek óta ünneplik a bányászokat. Ráférne a társadalom más területeire is az a fajta összefogás, összetartozás, amely a bányászokat jellemzi – fogalmazott az államfő.

Rabi Ferenc, a Bánya, Energia és Ipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke arról beszélt, hogy egy év híján 225 évvel ezelőtt kezdődött az iparszerű szénbányászat a borsodi szénmedencében. Nagy tudás halmozódott fel az idő alatt, és ma már sajnos csak egyetlen mélyművelésű szénbányában érvényesülhet, Márkushegyen, amely reményeik szerint minimálisan 2014-ig működni fog.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik