Belföld

Mától iskolába járáshoz kötik a családi pótlékot

Sok minden változott szeptember elsejétől.

Szerdától senki sem kereshet havi kétmillió forintnál többet a közszférában – ismertette Nagy Anna kormányszóvivő a szeptember elsején életbe lépett legfontosabb jogszabály-változásokat.
A közszolgálati bérplafon bevezetését nemcsak az ország pénzügyi stabilitása indokolta, hanem a társadalmi igazságérzet is. A döntés értelmében egyetlen állami vezető sem kereshet havi kétmillió forintnál többet.

Szeptember elsejétől helyreállt az önkormányzatok törvényességi felügyelete; húsz új vezetővel megkezdték munkájukat a megyei közigazgatási hivatalok – emlékeztetett a kormányszóvivő, hozzátéve: ez a közigazgatás átalakításának első nagy lépése.

Ugyancsak szerdától működik a Belügyminisztérium Terrorelhárítási Központja, a szervezet délután tartja alakuló állománygyűlését Orbán Viktor miniszterelnök részvételével.

A tanévkezdéshez kapcsolódó változásokról szólva Nagy Anna elmondta: szeptembertől a gyermek rendszeres iskolába járásához kötik a családi pótlék folyósítását, az általános iskola alsó tagozatában pedig újból bevezetik az osztályozást, s ha a tantestület úgy dönt, évismétlésre is lehetőség lesz.

Szerdától a vállalkozások ötvenmillió forintos határig beruházási hitelt is igénybe vehetnek a Széchenyi-kártyához kapcsolódóan, ez Nagy Anna megfogalmazása szerint a kis- és középvállalkozások túlélését segíti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik