Belföld

Döntött a kormány: meghosszabbítanák a földmoratóriumot

A részletes indoklást rövidesen az Európai Unió elé tárják, döntésre október-november környékén számítanak.

A kormány mai ülésén döntött arról, hogy 2014. április 30-ig meghosszabbítaná a termőföld-vásárlási moratóriumot. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter elmondta: a hosszabbítás mellett az a döntő érv, hogy a hazai földárak még nem olyan magasak, mint a többi tagországban, az új szereplők megjelenése pedig felhajtaná az árakat, ami nehéz helyzetbe hozná a gazdákat. Mint mondta, nem szeretnének teret engedni a spekulánsoknak.

A vidékfejlesztési miniszter arról is beszámolt: több európai agrárpolitikussal tárgyalt már a kérdésben, és úgy tapasztalja, hogy van lehetőség a hosszabbításra, de sokakat meg kell még győzni a magyar álláspontról.

A tárcavezető emlékeztetett: fontos változás az agráriumban a szerdán életbe lépett földtörvény-módosítás és megkezdte munkáját a Nemzeti Földalapkezelő is. Az új szervezettől a többi között azt várja a kormány, hogy szűrje ki a spekulatív ügyleteket és a zsebszerződésekkel való visszaéléseket: ennek érdekében évi 8-10 milliárd forintot különített el az állam föld-elővásárlási keretére.

Fazekas Sándor beszélt arról is: a kormány döntött, hogy a tárcavezetőre bízza a 20 évre vonatkozó birtokkoncepció kidolgozását, amely év végére készülhet el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik