Belföld

Titkos rendőri jelentés a tévéostromról

A mostani összegzés szerint felvethető Gergényi Péter fegyelmi felelőssége.

Jelentés készült az Országos Rendőr-főkapitányság fegyelmi osztályán a rendőri vezetők által 2006 szeptemberében elkövetett jogsértésekről – derül ki a Magyar Nemzet birtokába került dokumentumból. A közelmúltig titkosnak minősített jelentés szerint a rendőrség vezetői bűncselekmények és vétségek sorát követték el az MTV-székház ostrománál.

A dokumentumot az Ignácz István akkori Pest megyei rendőrfőkapitány vezette vizsgálóbizottság jelentésére alapozták, amely kimondta: a szakszerűtlen elöljárói intézkedések és a felszerelés hiányossága miatt vallott kudarcot a rendőrség és sérült meg több tucat egyenruhás.

Az Ignácz-jelentés nem tért ki arra, kit, miért és milyen felelősség terhel. A titkos összegzés szerint viszont felvethető Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitány fegyelmi felelőssége, amiért késve rendelte el a főkapitányság személyi állományának riadóját. Ez szakszerűtlenségre utal.

Parancs iránti engedetlenség, elöljárói intézkedés elmulasztását és fegyelemsértést valószínűsít a dokumentum Mittó Gábor esetében, aki a tévéostrom idején a helyszíni parancsnok volt. Ezt arra alapozzák, hogy az Ignácz-jelentés szerint „a helyszínparancsnok kötelezettségeit nem gyakorolta megfelelően, s egy idő után az események külső szemlélőjévé vált”, továbbá nem hozott létre „kiemelő és elfogó csoportokat az agresszív támadók, hangadó személyek kiemelésére” – olvasható a Magyar Nemzetben.

Közben a Magyar Hírlap arról ír, hogy mégis részt vesz a 2006 őszén, az állam részéről a politikai szabadságjogokkal összefüggésben elkövetett jogsértéseket vizsgáló parlamenti albizottság pénteki ülésén Gergényi Péter.

A volt budapesti rendőrfőkapitányt a négy évvel ezelőtti rendőri brutalitásokkal kapcsolatban szeretné meghallgatni a testület, amely a héten tartandó két ülésére meghívta még többek között Szabadfi Árpád akkori országos főkapitány-helyettest és Kondorosi Ferenc volt igazságügyi és rendészeti államtitkárt is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik