Belföld

Még több hét kell, hogy Ferihegy “clear” legyen

Magyar és nemzetközi ellenőrzés-sorozat és egyeztetések szükségesek a reptér biztonságos minősítésnek visszanyeréséhez.

Hardy Mihály, a BA szóvivője a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a feladatok végrehajtásában egy szakaszhatáridőhöz érkeztek. A repülésbiztonságot felügyelő hatóságokkal közös munkaterv időarányos részét teljesítette a Budapest Airport. A biztonságos minősítés visszanyerése azonban egy hosszabb folyamat, amelynek még nincs vége. Többhetes ellenőrzés és további magyar és nemzetközi egyeztetések következnek. Megítélése szerint a Budapest Airport egyébként jelenleg is Európa egyik legbiztonságosabb, legalaposabb ellenőrzését végrehajtó repülőterei közé tartozik – mondta Hardy Mihály. Arra nehéz időpontot mondani, hogy végül mikorra kaphatja vissza a reptér a “clear” minősítést.

A Budapest Airportot elsőként ellenőrizték azután, hogy 2010. április 28-án életbe lépett egy kötelező uniós direktíva a biztonsági ellenőrzésekkel kapcsolatban. A kötelező szabályt azt követően kezdték kidolgozni, illetve hozták meg, miután 2009. december 25-én egy Nigériából indult gépre valaki fel tudott vinni egy bombát. A Budapest Airportot végül az Európai Unió biztonsági szervezete egy be nem jelentett ellenőrzés eredményeként az “unclear”, vagyis a “nem tiszta”, nem teljesen biztonságos repterek közé sorolta.

A “tiszta” minősítés visszanyeréséhez szükséges első lépéseket a kormány korábban már megtette, munkacsoportot hoztak létre az NFM, a légügyi hatóság, a nemzetbiztonság és a Budapest Airport részvételével. A visszaminősítés azokat érintheti, akik Magyarországról európai átszállással utaznak valahová, őket az átszálló reptéren újra átvizsgálhatják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik