Belföld

Buszokat bérel szerdától a BKV

Két alvállalkozótól 25 buszt bérel a BKV szeptember elsejétől két hónapon át, mert csak így tudják biztosítani az iskolakezdés miatt megnövekedő járműszükségletet.

A BKV kedden közölte, hogy egy közbeszerzési eljárás keretében nyílik lehetőség erre a lépésre. A VT Transman 15, a Volánbusz pedig 10 járművet biztosít a BKV-nak, azt azonban nem közölték, hogy ez mennyi pénzbe kerül.

A VT Transman buszai a 40E, a 188E, a 71-es, a 179-es, a 152-es, a 172E, a 250-es és a 250A viszonylatokon, a Volánbusz járművei pedig a 13-as, a 113-as, a 113A, a 38-as, a 138-as, és a 88-as járatokon közlekednek majd.

Nemes Gábor, a Cinkota Autóbusz Üzemegység Közlekedési Szakszervezet elnöke a lépéssel kapcsolatban azt mondta, mivel a BKV-val eredménytelenül zárultak az egyeztetések az alvállalkozók bevonásáról, az érdekképviselet a bírósághoz fordult, amely megállapíthatja a BKV törvénysértését.

A szakszervezeti vezető korábban már jelezte: előírás, hogy ilyen esetekben egyeztetnie kell a BKV-nak a szakszervezetekkel, de ezek az egyeztetések nem vezettek eredményre, s ők nem értenek egyet az alvállalkozói buszok bevonásával.

A BKV múlt héten közölte, hogy alvállalkozói buszok bevonására kényszerülhet, mert a 16 éves átlagéletkorú járműparkkal nem tudja kiszolgálni az iskolakezdéskor keletkező többletigényeket. A nyári iskolaszüneti időszakhoz képest a változás jelentős, összesen mintegy 12 százalékkal kell több járműnek forgalomba állnia, s csak az autóbuszok közt mintegy 140 járművel többre van szükség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik