Belföld

Az MSZP az Ab-hez fordul a közszolgálati médiumok ügyében

Rogán egy lakossági fórumon arról beszélt, hogy rendet kell tenni az átláthatatlan és pazarló közmédiumok területén.

Az MSZP a hétvégén megtámadja az Alkotmánybíróságon a már elfogadott, a közszolgálati médiumokról szóló törvényt – mondta Lendvai Ildikó volt pártelnök az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. A politikus elmondta: a médiát érintő törvények közül már van olyan, amelyet elfogadott a Parlament, “ez leginkább a közszolgálati médiumok függetlenségét gyilkolja halálra, mert az irányító testületekben teljesen egyoldalú kormánytöbbséget biztosít, kilenc évre bebetonozza az embereket”.

Ez ellen fordulnak az Alkotmánybírósághoz; a kifogás szövege már meg is van, hétvégén nyújtják azt be – tette hozzá.

Lendvai Ildikó elmondta azt is, hogy a többi, még el nem fogadott médiatörvény esetében megvárják az azokhoz beérkező módosításokat, illetve, hogy elnyerjék végső formájukat, és ha ezeket elfogadják, de még mindig problémásak, akkor fordulnak csak az Alkotmánybírósághoz.

Rogán Antal szerint rendet kell tenni a közmédiumok területén, a jelenlegi rendszer ugyanis átláthatatlan és pazarló. A főváros V. kerületének fideszes polgármestere, a médiacsomag egyik parlamenti előterjesztője kedd este egy belvárosi lakossági fórumon kérdésre reagálva beszélt a médiáról, azon belül is a közmédiumokról, amelyekkel kapcsolatban úgy fogalmazott: kevés olyan ország van, amely “ennyi anyagi nehézség mellett ilyen pazarló rendszert tudott összehozni és működtetni”. Utalt egyebek mellett a Magyar Televízió (MTV) székháza körüli szerződésekre, valamint arra, hogy “elképesztő pazarlás alakult ki például az MTV-nél”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik