Belföld

A működésképtelenség szélén az Információs Hivatal

Az elmúlt években 9 milliárdról 7 milliárd forintra csökkent a hivatal költségvetési kerete.

Forráshiány miatt a működésképtelenség szélére sodródott az Információs Hivatal – mondta Pető Tibor, a hivatal főigazgató-jelöltje, kinevezése előtti meghallgatásán, az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának ülésén. Az elmúlt években 9 milliárdról 7 milliárd forintra csökkent a hivatal költségvetési kerete, ami voltaképpen a működésképtelenség szélére sodorta a szervezetet. Az elmúlt két évben felélték tartalékaikat, fejlesztésekre pedig egyáltalán nem volt anyagi lehetőség – fűzte hozzá.

Ezzel kapcsolatban megemlítette azt is, hogy a két éve elfogadott középtávú stratégia végigvitelét is veszélyezteti a forráshiány. A jelölt szerint a hivatal életében problémát jelent az is, hogy a létszám elmarad a törvényileg meghatározottól, így a státuszokat fel kell tölteni.

Pető Tibor méltatta elődje, Hetesy Zsolt munkáját, mint megjegyezte, jó volt az együttműködés közöttük a hivatal átvételekor.

A bizottság MSZP-s elnöke, Vadai Ágnes személyi változásokat firtató kérdésére válaszolva a jelölt azt mondta, hogy a hivatal eddig helyettes vezető nélkül működött, de ezt már sikerült megoldani. Ezzel kapcsolatban még annyit közölt, hogy “lesznek személyi változások”.

Mint mondta: a kihívások közé tartozik a 2011-es magyar EU-elnökség, amelyben a hivatal a Külügyminisztérium munkáját segíti majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik