Belföld

Orbán szerint új világrend alakul

A miniszterelnök gyorsaságot, reagálóképességet és intelligenciát vár a magyar nagykövetektől.

A kormány célja nem a válságkezelés, hanem a gazdasági növekedés, a nemzeti össztermék és a foglalkoztatottság növelése – mondta Orbán Viktor a hétfői külképviselet-vezetői értekezleten.

A miniszterelnök hangsúlyozta: olyan új világrend alakul, amelyben bizonyos képességek felértékelődnek, ezért mindenekelőtt gyorsaságot, reagálóképességet és intelligenciát vár a diplomatáktól.

Orbán Viktor a nagyköveteknek azt mondta: a válság valójában egy új világrend létrejöttének – Magyarország és Európa számára kedvezőtlen – gazdasági kísérőjelensége.

Hozzátette: a következő időszakban a Nyugat gazdasági súlya egyre csekélyebb lesz, Magyarországnak azonban arra kell törekednie, hogy ebben a környezetben is növelje gazdasági szerepét.

A miniszterelnök szerint mozdíthatatlanul stabilnak tűnik a következő évekre a magyar politikai élet. Orbán Viktor az általa vezetett kabinetet centrista kormánynak nevezte. A kormányfő úgy fogalmazott, van egy radikális baloldali és egy szintén radikális jobboldali ellenzék, így a rendszer stabilitása adott. Orbán Viktor véleménye szerint Magyarország sikerességéhez emellett a magyarok észjárására, az ország földrajzi fekvésére, valamint az állam hatékonyságára kell építeni.

A diplomatáktól az eddiginél bátrabb, támadóbb, kezdeményezőbb jellegű külpolitikát vár Orbán Viktor. A miniszterelnök az értekezleten azt mondta: ennek a bátor és kezdeményező szemléletnek kell érvényesülnie a Nemzetközi Valutaalappal folytatott tárgyalásokon is.

Orbán Viktor rámutatott: Magyarországnak érdeke volt a valutaalappal kötött megállapodás, hangsúlyozta azonban, hogy az kölcsönszerződés volt, nem gazdaságpolitikai együttműködés. Gazdaságpolitikai együttműködést az Európai Unióval kell kötnünk – hangsúlyozta.

A kormány célja, hogy Magyarország legyen a térség legversenyképesebb gazdasága – mondta a kormányfő.

Orbán Viktor szerint a kormány megalakulása óta eltelt három hónap után kijelenthető, hogy sikerült helyreállítani Magyarországon a jogállamiságot. Az ehhez vezető lépések közé sorolta, hogy a parlament megválasztotta a hiányzó alkotmánybírákat, az Állami Számvevőszék elnökét és alelnökét, megszüntették a titkosszolgálatok politikai célú felhasználását, helyreállították a gazdasági adatok megbízhatóságát és a jogrendet az utcán. Utóbbival kapcsolatban megjegyezte: világossá tették, hogy semmilyen szerveződés – akárhogy is hívják -, nem bonthatja meg az állam demokratikus erőszak monopóliumát.

Szólt a médiáról is, és kiemelte, a legfontosabb, hogy a magyar médiahatóság élén hosszú ideig nem volt vezető, most viszont van. Nagy viták voltak és lesznek még, de a lényeg, hogy most van egy világos, törvényben szabályozott működési rend – mondta.
Orbán Viktor kijelentette azt is, a magyar kormány a legegyértelműbben állást foglal a kirekesztéssel szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik