Belföld

Szerdától kivonják a 75 wattos izzókat

Szerdától nem rendelhetnek már 75 wattos hagyományos - vagyis nem energiatakarékos - izzókat sem az üzletek az Európai Unióban, a tagországok egy korábbi közös döntésének megfelelően.

Az EU tavaly kezdte meg a hagyományos égők kereskedelmének felszámolását környezetvédelmi megfontolásokra hivatkozva. Először a 100 wattos izzókat vonták ki, majd idén szeptember 1-től a 75 wattosokon a sor. Következik még a 60, a 40 és a 25 wattos hagyományos izzók kereskedelmének megszüntetése is. E termékek 2012-ben tűnnek el véglegesen az üzletekből.

A döntés hátterében az áll, hogy az új típusú, energiatakarékos izzók akár ötször kevesebb áramot fogyasztanak, mint a régi égők, így használatukkal jelentősen csökkenteni lehet a környezetszennyezést. Ráadásul uniós átlagban egy-egy családnak akár 2-300 euró éves megtakarítás is jelenthet, ha összes égőjét kicseréli.

A készletek kifutásáig a kiskereskedelmi üzletek elvileg még kínálhatnak a kivonásra ítélt izzókból. Az unióban 2006-ban a háztartások 5,1 milliárd izzót üzemeltettek, ennek kétharmada még hagyományos volt. A családok több mint fele abban az évben még egyáltalán nem használt energiatakarékos izzót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik