Belföld

Hazahozták a hősi halott katona földi maradványait

Katonai tiszteletadással fogadták Pappné Ábrahám Judit koporsóját.

Katonai tiszteletadással fogadták Kecskeméten a hétfői afganisztáni orvtámadásban 32 évesen meghalt katonanő, Pappné Ábrahám Judit hadnagy koporsóját. Az 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisra vasárnap korán reggel Németországból érkezett meg a hősi halott hamvait szállító gép, mely tíz órakor a repülőbázis egyik távoli pontjáról a katonai tiszteletadás helyszínére gördült. Az AN 26-os szállítógépről a díszszázad sorfala mellett hozták le bajtársai a nemzetiszínű zászlóval letakart koporsót, majd egy szállító járműre tették, mely a fogadás helyszínére hajtott.

A posztumusz hadnagy hamvait szállító repülőgépet a gyászoló családtagok, Hende Csaba, a Magyar Köztársaság honvédelmi minisztere, Simicskó István honvédelmi államtitkár, Benkő Tibor altábornagy, vezérkari főnök, valamint a hősi halált halt katonanő parancsnoka és bajtársai fogadták. Ott volt a támadásban megsérült Dani Fruzsina orvos főhadnagy is.

Hende Csaba honvédelmi miniszter beszédében kiemelte: “A honvéd élete a szolgálat. Szolgálat a hazáért, ha kell mindhalálig. Ez nem csak szó, hanem maga a valóság”. “Koporsódat a nemzet zászlaja borítja. Annak a nemzetnek a zászlaja, melynek végül mindent odaadtál” – tette hozzá. A tárcavezető úgy fogalmazott: “Egy magyar honvéd elesett, helyére lép a másik. Az úton továbbmegyünk, mert a katonaélet örök törvénye szerint az a feladatunk, az a küldetésünk, hogy továbbmenjünk, hogy tovább szolgáljunk. Továbbmegyünk, de nem felejtünk”. Ezután a díszszázad tisztelgése mellett, Pappné Ábrahám Judit hamvait a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Alacskára, a katonanő szülőfalujába vitték, ahol hétfőn lesz a temetés.

Az afganisztáni Baglán tartományban augusztus 23-án ért támadás egy magyar katonai konvojt, melynek során egy katona meghalt, hárman megsérültek. Az elhunyt Pappné Ábrahám Judit törzsőrmestert posztumusz hadnaggyá léptették elő, s a honvédség hősi halottjának tekinti.

Pappné Ábrahám Juditot, aki 2002 óta szolgált a Magyar Honvédségben többször is kitüntették, 2007-ben a Békefenntartásért Szolgálati Jelet is átvehette. Önkéntesként 2003-ban Macedóniában, majd 2007-ben Koszovóban vállalt szolgálatot. Férje szintén szerződéses katona, és feleségével egy kontingensben szolgált, s az előző váltással néhány napja tért haza Afganisztánból. Magyarországon egy helyen, a tatai dandárban szolgáltak.

Pappné Ábrahám Judit az afganisztáni hadműveletekben részt vállaló magyar honvédség harmadik áldozata. A két eddigi áldozat tűzszerész volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik