Belföld

Csődközelben több miskolci társasház

Csődbe juthat több miskolci társasház, mert a lakóknak csak a töredéke fizeti a közös költséget valamint a közüzemi díjakat.

A város ingatlanügyi szakemberei szerint a helyzetért leginkább olyan lakástulajdonosok okolhatók, akik az azóta leállított “Fészekrakó program” kiskapuit használták ki. Az avasi lakótelepen akad olyan társasház, ahol a lakóknak alig tizede fizeti a közös költséget, így nemhogy felújításra, de a számlák kiegyenlítésére sincs pénz. Fidrus Bertalan, a MIK Zrt. Házkezelőség vezetője a Független Hírügynökségnek azt mondta: van olyan 55 lakásos épület, ahol a be nem fizetett közös költség meghaladja a 3 millió forintot. A ki nem fizetett számlák értéke pedig megközelíti az egymillió forintot. A lakástulajdonosok közül senki nem akart megszólalni az ügyben.

A lakók egy része korábban a Fészekrakó program segítségével jutott lakáshoz, Miskolcon a rendőrség vizsgálja az ügyet. A megyei rendőr-főkapitányság szerint a nyomozás legalább őszig, de lehet, hogy tovább is eltarthat.

A város szocialista polgármestere azt mondta: a hatályos jogszabályok nem segítik elő a véleménye szerint törvénytelenül megszerzett ingatlanok kiürítését, mivel a jogerős bírósági ítélet megszületése évekig is eltarthat. Káli Sándor úgy véli: az az egyébként jószándékú törvény, ami védené mindazokat, akik a bankokkal szemben nehéz helyzetbe kerültek, most azokat is óvja, akik csalással jutottak lakáshoz.

A parlament által elfogadott törvényjavaslat egyik készítője szerint a jogszabály inkább segíti, mintsem hátráltatja az érintett lakások kiürítését. Nagy Kálmán KDNP-s országgyűlési képviselő azt mondta: az általa beadott törvényjavaslat a lakás teljes kiürítését teszi lehetővé akkor is, ha az bérleti viszony alatt áll. A miskolci polgármester eseti stáb felállítását kezdeményezi a Belügyminisztériumnál a helyzet feltárására és megoldására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik