Belföld

Rengett a föld Körmend közelében

A földmozgást az emberek is érezték, de károkról még nem érkezett bejelentés.

Kisebb földrengés volt a Vas megyei Körmend közelében mára virradó éjszaka. A Magyar Tudományos Akadémia Szeizmológiai Obszervatóriuma szerint a rengés a Richter-skála szerint 3-as erősségű volt, azt az emberek is érezték, de károkról még nem érkezett bejelentés.

Az elmúlt héten több kisebb földrengés is volt Magyarországon. Bus Zoltán szeizmológus akkor azt mondta, azok sem voltak kirívó esetek. Minden évben van néhány 2-es, 3-as erősségű földrengés. Ez nem jelenti azt, hogy megnőtt volna Magyarország veszélyeztetettsége.

Magyarország nem tartozik a kiemelkedően földrengésveszélyes területek közé, mintegy évi száz rezgést mérnek a műszerek, ezek körülbelül tizedét lehet érezni. Leggyakrabban Kecskemét környékén, a Móri-árokban, a Jászságban és a Balaton északi felében mozdul meg a föld.

Magyarországon 1763-ban, Komáromban mérték a legnagyobb földrengést, 6,3-ast. Akkor a város egyharmada elpusztult, több mint hatvanan meghaltak. a legutóbbi nagyobb, károkat is okozó földrengés 25 éve, 1985. augusztus 15-én Berhidán, a Balaton északi csücskében volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik