Belföld

Lekapcsolhatják az áramot Kiskunfélegyházán

Gyakorlatilag egy lépésre került a csődtől Kiskunfélegyháza, miután a város csaknem egymilliárd forint adósságot halmozott fel. Az önkormányzat példátlan megszorítással próbálja csökkenteni a hiányt. 250 embert kirúgnak, a kórházi ellátás nagy részét pedig októbertől megszüntetik. A testület arról is döntött, hogy 120 milliós gyorskölcsönt kér az OTP-től, hogy a tanévkezdésre a lejárt áram-, és gázszámlákat ki tudja fizetni.

Gondban lehetnek azok a kiskunfélegyházi nők, akik őszre várják gyermeküket. A városi kórházban ma még működik ugyan a szülészet, de másfél hónap múlva az intézményben már nem lesz ilyen szolgáltatás, ami azt jelenti, hogy októbertől szülni csak Kecskeméten lehet. Az osztálybezárás oka, hogy a város teljesen eladósodott.

A tulajdonos önkormányzatnak havonta 25 millió forintot kellene átutalnia a kórháznak, de a kassza teljesen kiürült, így a biztonságos betegellátásra már nem maradt pénz.

Több hetes egyeztetés után végül arra jutott a város, hogy a gondok ellenére nem passzolja le a kórházat, az továbbra is a tulajdonában marad. Az üzemeltetésbe ugyanakkor beszáll a megye, amellyel már közreműködési szerződést is kötöttek. Ennek lényege, hogy a Kiskunfélegyházi kórházban eddig működő 103 aktív ágy Kecskemétre kerül, cserébe Kiskunfélegyháza 71 rehabilitációs és krónikus ágyat működtet.

Októbertől üresjárat

Októbertől üresjárat

A cserebere nem érinti a járóbeteg szakellátást, de több műtétet ezentúl csak a megyeszékhelyen végeznek majd el. Emiatt drasztikus létszámleépítést rendelt el a tulajdonos. Úgy tudjuk, hogy 201 emberrel bontanak majd szerződés. Köztük vannak orvosok, ápolónők és olyan dolgozók, akik az intézmény működését segítették.

Csőd nincs, de nagy a baj

Az aljegyző a FigyelőNetnek elismerte, hogy likviditási gondokkal küszködik a város. Sok a kifizetetlen számla, ami már-már a működését veszélyezteti – mondja Nánási Éva, aki viszont kacsának nevezte azt a híresztelést, hogy a város hamarosan csődbe megy.

Jelenleg csaknem egymilliárd forint adóssága van Kiskunfélegyházának. Ennek egy jó része rezsiköltség. A közműszolgáltatók folyamatos presszióval próbálják fizetésre ösztönözni a városvezetést. A sorozatos felszólítások már ott tartanak, hogy ha záros határidőn belül nem egyenlítik ki a lejárt számlákat, akkor kikapcsolhatják a gázt és a villanyt az önkormányzati intézményekben.

A testület csütörtöki ülésén ezért is döntött arról, hogy 120 milliós gyorskölcsönt kér az OTP-től. A jegyző szerint nagyon kellene ez a pénz, hogy tanévkezdésre minden rendben legyen. Ebből a pénzből lehetne kifizetni a rezsiköltség mellett azokat a beszállítókat, akik például az óvodák és iskolák étkezését biztosítják.

Kerestük a polgármester, de a hivatalban azt mondták, hogy a városvezető csak hétfőn lesz elérhető. A megyei napilapban Ficsor József mindenesetre azt mondta, hogy az összeg remélhetőleg augusztus 31-éig megérkezhet a város számlájára.

A kórházi létszámleépítés mellett újabb elbocsátásokról is határoztak a képviselők. Az önkormányzat intézmények vezetőinek javaslatot kell tenniük arra, hogyan csökkentik a bruttó bértömeget 10 százalékkal. Ez várhatóan 40-50 ember munkaviszonyának megszűnését jelenti.

ha bajba kerül az önkormányzat

Nem széles körűen ismert, hogy az önkormányzatok hiteleire –alapesetben – nem jár állami kezesség. A fizetésképtelenné vált önkormányzatokat adósságrendezési eljárás alá vonják, amely sok tekintetben hasonló a csődeljáráshoz.

Pénzügyi gondnokot neveznek ki, válságköltségvetést kell kialakítani, amellyel például nem finanszírozható olyan egészségügyi, szociális, oktatási intézmény, amelynek kihasználtsága az 50 százalékot nem éri el, s más drasztikus „megszorításokat” kell alkalmazni. További részletek >>>

Ajánlott videó

Olvasói sztorik